I S-regeringens første to år har de fleste ministerier ansat 1-2 nye presse- og kommunikationschefer. Regeringen er blevet kritiseret for at lave politiske ansættelser, fordi flere har en fortid i Socialdemokratiet. Politisk ordfører kalder kritikken en ”uklædelig heksejagt”
Siden S-regeringen tiltrådte for to år siden, er der blevet ansat 27 nye presse- og kommunikationschefer i de 19 ministerier.
Det viser et svar fra Skatteministeriet til Venstres Morten Dahlin. Læs svaret her
En del af nyansættelserne skyldes, at en forgænger er fratrådt, men der er også blevet oprettet helt nye stillinger. I flere ministerier er der blevet ansat to presse- og kommunikationschefer, blandt andet i Udenrigsministeriet, Finansministeriet, Forsvarsministeriet, Social- og Ældreministeriet og Sundhedsministeriet.
Regeringen er tidligere blevet kritiseret for især at ansætte personer, der kommer fra Socialdemokratiet og fagbevægelsen eller tidligere har arbejdet for ministeren.
Påstanden om, at det kan være en fordel at have partibogen i orden, fik ekstra næring, da daværende pressechef i Finansministeriet, Sigga Nolsøe, i forbindelse med sin opsigelse i foråret 2020 fik sagt til Ritzau at:
“Jeg kan bare sige, at det er en svær stilling at have, hvis man ikke er professionel socialdemokrat”.
“det er en svær stilling at have, hvis man ikke er professionel socialdemokrat”
Sigga Nolsøe, fratrådt pressechef i Finansministeriet
Kan føle sig pressede
Presse- og kommunikationschefer er ansat som neutrale embedsmænd i modsætning til de særlige rådgivere, kendt som spindoktorer, der er politisk udpegede. Men lektor Heidi Houlberg Salomonsen fra Aarhus Universitet siger til Altinget, at studier fra flere lande peger på, at presse- og kommunikationschefer kan føle sig mere pressede end andre embedsmænd i forhold til at være neutrale og loyale.
“Derfor er det selvfølgelig bemærkelsesværdigt, at vi her ser så stor en udskiftning. Det kan være en indikation på, at man på de her poster kan være udfordret i at stå vagt om neutralitet overfor skiftende regeringer,” siger hun til Altinget.
“Uklædelig heksejagt”
Den nyeste presse- og kommunikationschef, der er blevet ansat, er Beskæftigelsesministeriets nye pressechef Mads Hersbøll. Han kommer fra den samme stilling i Dansk Metal og har tidligere været kandidat for Socialdemokratiet til Europa-Parlamentet. Dét har atter sat gang i debatten om politiske ansættelser, men det er en ”uklædelig heksejagt”, mener Socialdemokratiets politiske ordfører Jesper Petersen.
“Manden kunne ikke andet end lige være ansat, før det igen skulle antydes, at det var en form for politisk udnævnelse og ikke handlede om hans kvalifikationer. Det er en dybt kvalificeret person, der har været ansat i Danske Bank, Dansk Metal og Danske Spil og på alle måder er kvalificeret til at have det job. Det er ikke rimeligt,” siger han til Altinget.