Regeringen blæser på valgløfte: Ingen aftale med kommuner om loft over indvandring

0
2788
Nej, det er ikke loftet over ikke-vestlige indvandrere, som finansminister Nicolai Wammen (S) her demonstrerer på et pressemøde tidligere på ugen om årets økonomiaftale med kommuner og regioner. Indvandringsloftet er nemlig - igen - ikke en del af økonomiaftalen. Det var ellers et centralt valgløfte fra Socialdemokratiet. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Socialdemokratiet gik til valg på at ville lave aftaler med kommunerne om et loft over indvandring. Men for tredje gang har regeringen indgået en kommuneaftale uden at opfylde valgløftet. “Det handler kun om at skyde tingene til hjørne,” siger Pia Kjærsgaard

For tredje gange har den socialdemokratiske regering indgået en aftale med landets kommuner om næste års økonomi, uden at der er lavet en aftale med kommunerne om at sætte et loft over den ikke-vestlige indvandring.

Det sker på trods af, at Socialdemokratiet i sit store udlændingeudspil “Retfærdig og realistisk” fra 2018, som var en central del af Socialdemokratiets valgkamp i 2019, skrev at:

“Socialdemokratiet foreslår, at Folketinget fastsætter et loft for, hvor mange nye ikke-vestlige udlændinge Danmark hvert år kan tage imod. Loftet fastlægges på baggrund af forhandlinger mellem regeringen og kommunerne i forbindelse med de årlige økonomiaftaler”.

I stedet er det blevet til en luftig formulering i den nye kommuneaftale om, at regeringen ”har særligt fokus på tilstrømning” fra 24 lande i Mellemøsten, Nordafrika og Tyrkiet, de såkaldt MENAPT-lande, og at der skal laves en analyse af kriminalitetsgrader, beskæftigelsesfrekvens og uddannelsesniveau blandt ikkevestlige indvandrere.

Skal lave analyse af noget, der er analyseret

”Herefter vil regeringen og KL mødes for at drøfte regeringens målsætning om, at udlændingepolitikken tilrettelægges så sammenhængskraften i Danmark ikke udfordres yderligere. Regeringen og KL er desuden enige om, at der også er behov for at skrue op for forventningerne til ledige med ikke-vestlig baggrund,” står der i aftalen.

Ifølge Jyllands-Posten er en del af det, der nu skal undersøges først, allerede kendt stof. Udlændinge- og integrationsministeriet udsendte i december 2020 et notat, hvori der står at kvinder fra MENAPT-landene har lavere beskæftigelses-frekvens end andre indvandrere og efterkommere, samt at unge mænd fra MENAPT-landene idømmes flere straffelovsovertrædelser end andre. Desuden har finansminister Nicolai Wammen for nylig sendt en opgørelse til Folketinget med tal for, hvor mange indvandrer og efterkommere fra MENAPT-landene der er i job, uddannelse og på offentlig forsørgelse.

Pia Kjærsgaard: Betragter de os som idioter?

På den baggrund finder Dansk Folkepartis udlændingeordfører Pia Kjærsgaards det meningsløst, at der nu skal bruges tid på endnu en analyse:

“Alt det ved vi udmærket godt. Det handler kun om at skyde tingene til hjørne og komme med en masse pæne ord. Altså, betragter de os som idioter?,” lyder hendes kontante kommentar til Jyllands-Posten.

“Røde støtteparteir har raslet med sablen”

Pia Kjærsgaard mener, at regeringens nølen skyldes at støttepartierne i rød blok har fået blod på tanden, fordi de har haft held til at presse regeringen i flere udlændingesager. Senest ved at få hentet tre IS-kvinder og deres børn til Danmark.

“De røde partier har haft succes med at rasle med sablerne i et par udlændingesager på det seneste. De har regeringen på krogen,” siger Pia Kjærsgaard.

Dansk Folkeparti stillede tidligere på året et beslutningsforslag i Folketinget om at indføre et loft over ikkevestlig indvandring. Forslaget var taget direkte fra Socialdemokratiets udlændingeudspil ”Retfærdig og realistisk”, men alligevel valgt regeringspartiet at stemme nej til forslaget, ligesom partiet har afvist en stribe andre beslutningsforslag, som DF har rejst med udgangspunkt i ”Retfærdig og realistisk”.