AfD rydder op i egne rækker

0
2046
Alternative für Deutschlands formand Jörg Meuthen (tv.) og partiets talsmand Alexander Gauland på et pressemøde tidligere i dag. Foto: Soeren Stache/dpa

Det indvandringskritiske tyske parti Alternative für Deutschland, AfD, vil af med ekstremt højreorienterede medlemmer og rydde op i sit eget sprogbrug. Det sker for ikke at blive sat under overvågning af den tyske sikkerhedstjeneste Verfassungsschutz

Det hele startede med en gennemgang af partiet, som ledelsen selv havde bestilt hos en af Tysklands førende jurister, Dietrich Murswiek. Den blev lækket til pressen i fredags, der især tog fat i to forhold. AfD skal regne med at blive gjort ansvarlig for sine medlemmers handlinger – og nogle af de ord, som ofte bruges af AfD politikere, er så stødende, at de i sig selv er nok til at få sikkerhedstjenesten til at kigge på det.

Verfassungsschutz er især sat i verden til at forhindre alle tendenser i retning af nazisme og slår derfor ned på ord som i andre lande ville være tilladt i debatten. Ord som Umvolkung (altså at folk flytter rundt) eller Überfremdung (at blive overvældet af fremmede) er derfor blandt dem, som AfD nu selv vil smide ud af sit ordforråd. Og samtidig skal der ryddes op blandt medlemmer.

Partiets formand Jörg Meuthen talte i dag med store bogstaver, da han fremlagde sit partis reaktion på Murswieks gennemgang. Han talte om ”enkelte højreorienterede kraftidioter” og ”folk, man slet ikke kan diskutere med.”

Han ønsker at motivere de mest ekstreme medlemmer til selv at forlade partiet, og han fastholder at AfD lever op til en retsstats krav til et politisk parti. Ifølge Meuthen har en række medlemmer allerede forladt partiet i de senere uger.