”Umenneskeligt at ældre på plejehjem skal vælge mellem deres børn”

0
2013
DFs ældreordfører Karina Adsbøl i onsdagens spørgetime. Fra Folketings-TV

Besøgsrestriktionerne på landets plejehjem er for rigide, mener DFs ældreordfører Karina Adsbøl. Hun vil have sundheds- og ældreministeren til at lempe reglerne, så plejehjemsbeboere kan holde en jul med familien

Da Marie Kirstine Jørgensen den 19. november fyldte 100 år, måtte hun kun få besøg af ét af sine fire børn på det plejehjem, hvor hun bor i Haderslev. Det var ellers planen, at børnene skulle på besøg ad to omgange i løbet af dagen. Men besøgsrestriktionerne på plejehjemmet tillod kun besøg af én person – og familien kunne ikke få dispensation, selv om deres mor fyldte 100 år.

Historien, som forleden kunne læses i Jyske Vestkysten, blev nævnt af Karina Adsbøl, ældreordfører for Dansk Folkeparti, da hun onsdag stillede spørgsmål til sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) i Folketinget.

“Jeg synes det er umenneskeligt, at man skal vælge mellem sine børn. Vi bliver nødt til at finde nogle løsninger, så vi både kan sikre sundheden men også at de ældre kan få en god tid på plejehjemmet,” sagde Karina Adsbøl.

De nuværende restriktioner går nemlig hårdt ud over mange plejehjemsbeboere og deres pårørende. I øjeblikket må plejehjemsbeboere kun få to besøgende, og kun hvis der er et særligt besøgsrum på plejehjemmet. Hvis Styrelsen for Patientsikkerhed finder det nødvendigt, kan antallet af besøgende skæres ned til én.

Ældre Sagen: Brud på menneskerettighederne

Ifølge Ældre Sagen strider restriktionerne direkte imod menneskerettighederne. Plejehjemsbeboere må nemlig ikke stilles ringere end andre, og et plejehjem er ikke en institution, det er beboerens eget hjem.

”Ingen mennesker i andre boligtyper udsættes på denne måde for indgreb i den personlige frihed og retten til privat- og familieliv. Derved sker der en forskelsbehandling af de borgere, som bor i en plejebolig, sammenlignet med den øvrige befolkning,” skrev Ældre Sagen mandag i et brev til sundheds- og ældreministeren.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke i onsdagens spørgetid. Fra Folketings-TV

Karina Adsbøl er enig med Ældre Sagen. Hun mener, at reglerne er for rigide og at der gøres for lidt for at finde løsninger, så plehjemsbeboeren kan holde kontakten med familien.

”Ministeren skal finde nogle holdbare løsninger, som er sundhedsmæssigt forsvarlige, ikke mindst med tanke på den forestående jul. Det er jo ikke alle ældre, der har kræfter til at komme hjem til familien i juledagene. Derfor er det vigtigt, at ministeren afsøger nogle løsningsmuligheder, så plejehjemsbeboerne kan få en ordentlig jul,” siger Karina Adsbøl.

Regler stritter i alle retninger

DF-ordføreren har selv foreslået, at familiemedlemmer med en negativ covid 19-test skal kunne komme på besøg. Men det forslag er blevet afvist. Hun har også forslået, at beboere med egen indgang skal kunne få besøg. Heller ikke det kan lade sig gøre.

”Jeg siger ikke, at man skal åbne fuldt op. Det skal være sundhedsmæssigt forsvarligt. Men lige nu stritter reglerne i alle retninger, og de administreres forskelligt i kommunerne. Hvorfor må man f.eks. komme i et besøgsrum, men ikke i beboernes egen bolig? Det er ikke logisk. Det må være muligt at lave nogle ordentlige løsninger, der imødekommer de ældres og pårørendes ønsker. Det skal ikke være sådan, at de ældre om vinteren skal mødes med deres familier udendørs,” siger Karina Adsbøl.

Hun vil nu følge op overfor sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke, som hun mener snarest muligt bør melde ud til kommuner, regioner og organisationer, hvordan besøgsrestriktionerne bliver til jul.

Minister: Vi kender ikke smittetallet i december

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke vil dog indtil videre ikke sige noget jule-reglerne. I onsdagens spørgetid sagde han:

”Vi er underlagt samme vilkår som resten af Europa, hvor der også er stor usikkerhed. Vi håber og kæmper for, at der kan holdes en jul, der bliver så god og tryg som muligt. Men vi kan på nuværende tidspunkt ikke sige præcis, hvordan det bliver, for vi kender ikke smittetallet i december,” sagde Magnus Heunicke.