Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) afviser kritik fra Søren Espersen (DF), der finder det grotesk, at Danmark har stemt sammen med bl.a. Saudi Arabien og Iran om FN-resolution, der kritiserer Israels behandling af palæstinensiske kvinder

Den danske udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er tilfreds med, at Danmark den 23. juli stemte sammen med bl.a. Saudi Arabien og Iran om en FN-resolution, der kritiserer Israel for systematiske krænkelser af palæstinensiske kvinders rettigheder.

Det skriver udenrigsministeren i et svar til Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen, der har kritisereret den danske stemmeafgivning skarpt.

Søren Espersen finder det grotesk, at Danmark går sammen med notorisk kvindeundertrykkende nationer som Saudi Arabien og Iran for at fordømme Israel i en sag om kvinderettigheder. Han stillede derfor to spørgsmål til udenrigsministeren den 30. juli, blandt andet ville han vide, om det er udenrigsministerens opfattelse, at Israel tilsidesætter kvinders rettigheder.

“Størst mulig enighed”

Men det får Søren Espersen ikke direkte svar på. I stedet svarer udenrigsministeren – eller hans embedsværk – at ”regeringen lægger vægt på, at der fastholdes en bred konsensus i Folketinget om Israel-Palæstina-konflikten” og at ”dansk stemmeafgivelse i FNs generalforsamling og andre fora er bestemt af indholdet i pågældende resolution i sammenhæng med ønsket i EU-kredsen om at fremstå med største mulig enighed”.

Udenrigsministeren mener, at indholdet i resolutionen er balanceret:

“…ikke mindst da både et israelsk og et palæstinensisk myndighedsansvar for palæstinensiske kvinder sitution fremgår af resolutionen”.

Og han skriver at:

”…det er tilfredsstillende, at resolutionen i sit indhold afspejler det fælles israelske og palæstinensiske ansvar for at forbedre situationen for palæstinensiske kvinder gennem at imødegå den negative indflydelse, som ikke mindst besættelsen og den politiske splittelse har”.

Søren Espersen: Et ikke-svar

Søren Espersen er bestemt ikke tilfreds med Jeppe Kofods svar. Han kalder det et ikke-svar, og han savner en klar tilkendegivelse fra udenrigsministeren om, hvilken Israel-politik den nye regering vil føre.

”Vi burde have en selvstændig udenrigspolitik og bakke Israel op, fremfor for at lægge vores æg i EU-kurven. Israel er den eneste demokratiske stat i den mellemøstlige region, men i stedet vælger vi at gå sammen med feudale lande, der undertrykker kvinder og homoseksuelle,” siger Søren Espersen, som mener, at Israel bliver “singled out” i FN-systemet – at man specifikt nævner Israel som det eneste, så snart der er en anledning:

»I modsætning til alle mulige andre lande, så bliver Israel fordømt for at være et kvindeundertrykkende samfund. Og det stemmer Danmark for. Det er fuldstændig barokt. Hvorfor nævner man ikke kvinderne i Saudi-Arabien, i Yemen, i Qatar og i alle mulige forbryderstater? Det gør man aldrig”.

Du kan læse udenrigsministerens svar på Søren Espersens spørgsmål her.

Ros til Anders Samuelsen

Søren Espersen fremhæver Jeppe Kofods forgænger, tidligere udenrigsminister Anders Samuelsen (LA). Samuelsen gik med til at orientere Udenrigspolitisk Nævn, inden der skulle stemmes i FN om bl.a. Israel-resolutioner. Han valgte også at gå imod sit eget embedsværk i forbindelse med en afstemning om Israel.

”Anders Samuelsen gjorde et behjertet forsøg på at ændre tingene. Han gav tilsagn om, at orientere nævnet i god tid, når der var resolutioner på vej. Jeg vil forsøge at få Jeppe Kofod til at give samme tilsagn”.

At regeringen går efter ”bred konsensus” og vil følge enighed i EU-kredsen, giver han ikke meget for.

”Fordi der er konsensus, behøver det jo ikke at være rigtigt. Der var også konsensus engang om, at jorden er flad. Når Danmark vælger at stemme sammen med flertallet og de arabiske lande, er det fordi, det er det nemmeste. Fordi man så undgår at fornærme de arabiske lande,” siger Søren Espersen.

Læs også: Danmark og Saudi Arabien i fælles FN-kritik af Israel: I krænker kvinders rettigheder

Læs også: Skæv dansk kritik af Israel