Klimaforslag fra DF: Gratis bus og tog i de store byer

0
1756
Bus og S-tog i København skal være gratis, foreslår Dansk Folkeparti. Foto: René Strandbygaard

Dansk Folkepartis klima- og energiordfører Morten Messerschmidt foreslår, at bus og tog bliver gratis i landets fire største byer. Det vil være en bedre klimainvestering end el- og brintbiler, mener han

Gratis kollektiv transport vil være et bedre klimatiltag end at satse massivt på el- og brintbiler. Det mener Dansk Folkepartis klima- og energiordfører Morten Messerschmidt, der  i Jyllands-Posten lancerer et forslag om at gøre bus og tog gratis i landets fire største byer.

“Regeringen har sagt, at den vil lægge rigtig meget fokus på at reducere CO2-udledningen fra transporten og fra varmesektoren. Jeg tror, at det vil være en bedre idé at satse på gratis kollektiv trafik end at satse ensidigt på el- og brintbiler,” siger Morten Messerschmidt til avisen.

Han anslår, at forslaget vil koste 5 mia. kroner årligt. Det vil være en god investering, fordi mange i dag fravælger den kollektive trafik, fordi den er for dyr:

»Jeg frygter, at vi kan spilde mange mia. kr. på ny infrastruktur, fordi tingene ændrer sig. Om 10 år vil vi have selvkørende biler, hvilket giver en helt ny situation. Så vil bilen selv køre mor og far på arbejde, hente børnene i børnehaven, selv lade op, hente far og køre ham ud for at købe ind, hvorefter den vil hente mor på arbejde,” siger Morten Messerschmidt.

SF: Interessant forslag

Forslaget bakkes op af Dansk Industri, som mener, at det vil give mindre trængsel på vejene og mindre spildtid i trafikken. Michael Svane fra DI Transport tror dog, at forslaget vil koste mere end fem milliarder kroner.

På Christiansborg kalder SFs Karsten Hønge forslaget interessant.

“Men så skulle det måske være på de lange strækninger som toget fra København til Aarhus, der i dag er absurd dyrt. Inde i byerne er der i forvejen mange, der rejser kollektivt, og her kan man i stedet begrænse bilernes adgang,« siger Karsten Hønge til Jyllands-Posten.

Luxembourg besluttede for nylig, at hele landets kollektive trafik skal gøres gratis.