Mette Frederiksen skal forklare sig om sin superrådgiver

0
1944
Finansminister Nicolai Wammen, statsminister Mette Frederiksen og stabschef Martin Rossen før mødestart på et regeringsseminar på Marienborg i Kongens Lyngby fornylig. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Dansk Folkeparti, Venstre og Konservative Folkeparti trækker statsminister Mette Frederiksen (S) i samråd for at få svar på, hvilke beføjelser og hvilke roller hendes særlige rådgiver Martin Rossen får i sin nye stilling som stabschef, hvor han sætter nye rekord for aflønning af særlige rådgiver

Statsminister Mette Frederiksen (S) skal nu et samråd forklare, hvad det er for en rolle hendes særlige rådgiver Martin Rossen har fået i statsministeriet, hvor han er blevet leder af et nyt politisk sekretariat.

Det er Peter Skaarup (DF), Kristian Jensen (V) og Mai Mercado (K), der har kaldt Mette Frederiksen i et samråd om Martin Rossen.

Det sker dels for at få en redegørelse for det helt nye sekretariat, som Martin Rossen er sat i spidsen for med titlen stabschef. Dels for at statsministeren kan redegøre for, hvordan Folketinget vil kunne fåre demokratisk kontrol med de beslutninger, som den nye stabschef skal træffe.

I sidste uge kom det frem, at Martin Rossens løn sprænger den grænse, som er sat for aflønning af ministres særlige rådgivere. Regeringen har selv sat en grænse på 1,143 mio. kr. ekslusiv pension for de særlige rådgiveres løn, men statsministeriet har valgt at lave en undtagelse for Martin Rossen, der får 1,23 millioner kroner eksklusiv pension.

“Vicestatsminister”

Men det er ikke kun her, at Martin Rossen skiller sig ud. Han får også permanent sæde i regeringens magtfulde koordinationsudvalg og økonomiudvalg, hvor det ellers kun er ministre, der norm,alt har sæde. Det har fået kritikere til at betegne Martin Rossen som en slags vicestatsminister. Derfor vil Dansk Folkeparti, Venstre og Det Konservative Folkeparti have afklaret, hvad det er for en rolle, Martin Rossen får i disse udvalg.

Forud for samrådet har Peter Skaarup, Kristian Jensen og Mai Mercado derfor stillet en stribe spørgsmål til statsministeren om Martin Rossens nye funktioner. Spørgsmålene skal besvares forud for samrådet og lyder blandt andet:

  • Får Martin Rossen plads på lige fod med de ministre, der har fast plads i de udvalg?
  • Får stabschefen (Martin Rossen, red.) et koordinerende ansvar med instruktionsbeføjelser over for de politiske sekretariater, som etableres i andre ministerier?
  • Har stabschefen instruktionsbeføjelser over de partipolitisk neutrale embedsmænd i det nye politiske sekretariat i Statsministeriet?
  • Vil stabschefen stille sig til rådighed for pressen på samme måde som de øvrige ministre med fast sæde i økonomiudvalget og koordinationsudvalget?
  • Har stabschefen i det nye politiske sekretariat i Statsministeriet ret til at blande sig i diskussionerne i regeringens økonomiudvalg og koordinationsudvalg på lige fod med ministrene?
  • Vil der blive oprettet politiske sekretariater i andre ministerier end Statsministeriet?

S: Borgerlige vil score billige point

Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen, betegner samrådet som ”forsøg på at score billige point”

”Det er sundt for samspilsramte familier at have noget at samles om, og i det her tilfælde er det for den borgerlige familie blevet at kritisere Mette Frederiksen for at gøre, som hun sagde før valget,” siger han til Berlingske.

Kristian Jensen (V) siger til Berlingske, at diskussionen om det nye politiske sekretariat er vigtig principiel.

”Jeg ønsker at blive klar over rækkevidden af den stilling, som Martin Rossen har fået,” siger han.