Danmark og Saudi Arabien i fælles FN-kritik af Israel: I krænker kvinders rettigheder

0
3085
Udenrigsminister Jeppe Kofod skal svare på spørgsmål fra DFs Søren Espersen om Danmarks optræden i FN. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Søren Espersen (DF) vil have udenrigsministeren til at forklare dansk støtte til FN-resolution, der kritiserer Israel for at overtræde kvinders rettigheder. Danmark stemte sammen med bl.a. Saudi Arabien og Iran

Når udenrigsminister Jeppe Kofod vender hjem fra ferie, skal han forklare, hvad Danmarks FN-delegation forleden lavede sammen med Saudi Arabien, Iran og Yemen i FN. For sammen med disse lande, som mildest talt ikke er kendt for at beskytte kvinders rettigheder, stemte Danmark for en resolution, der kritiserer Israel for systematiske krænkelser af palæstinensiske kvinders rettigheder.

Dansk Folkepartis Søren Espersen er alt andet end tilfreds. Han har derfor stillet disse to spørgsmål til udenrigsministeren:

Vil udenrigsministeren forklare, med hvilken begrundelse Danmarks FN-delegation sammen med blandt andre Saudi Arabien, Iran og Yemen netop har stemt for en resolution (UN Economic and Social Councill’s 2018-2019 agenda Item no. 16) rettet mod Israel, som udpeges som verdens eneste overtræder af kvinders rettigheder?

Er det udenrigsministerens opfattelse, at staten Israel tilsidesætter kvinders rettigheder?

Vil ikke acceptere Israel-fordømmelse

Søren Espersen mener, at Danmark nærmest pr. automatik stemmer for resolutioner, der fordømmer Israel. Han finder det grotesk, at Danmark går sammen med notorisk kvindeundertrykkende nationer for at fordømme Israel i en sag kvinderettigheder:

»Israel bliver »singled out«. I modsætning til alle mulige andre lande, så bliver Israel fordømt for at være et kvindeundertrykkende samfund. Og det stemmer Danmark for. Det er fuldstændig barokt. Hvorfor nævner man ikke kvinderne i Saudi-Arabien, i Yemen, i Qatar og i alle mulige forbryderstater? Det gør man aldrig. Men når det er noget med Israel, så stemmer Danmark bare for. Og den fordømmelse vil jeg ikke acceptere,” sagde Søren Espersen mandag til Berlingske.

Det skete efter en kommentar på Twitter, hvor Søren Espersen skrev:

Twitter-kommentaren fik Enhedslistens Christian Juhl til at beskylde Søren Espersen for fake news. Fra Alternativets Rasmus Nordqvist lød der også kritik:

»Resolutionen handler specifikt om rettigheder hos kvinder og piger i Palæstina og i de besatte områder. Hvorfor skulle den resolution handle om Yemen, Saudi-Arabien, Vestsahara eller kvinderne i Mozambique? Den handler om ét emne og derfor bør diskussionen handle om emnet og ikke om alt muligt andet,« siger Nordqvist til Berlingske.

V-ordfører: Jeg ville have stemme blankt

Men nu er der opbakning til Søren Espersen fra andre partier i blå blok. I Berlingske onsdag kritiserer Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen den danske stemmeafgivelse. Han kalder resolutionen, som Danmark støttede, for ubalanceret, blandt andet fordi den ikke gør ret meget ud af det palæstinensiske selvstyre problemer med kvinderettigheder, og slet ikke nævner Hamas.

Michael Aastrup Jensen mener, at Danmark burde have stemt blankt.

Også Nye Borgerliges Peter Seier Christensen er enig med Søren Espersen.

”Kritikken af Israel er på ingen måde proportional med de forhold, vi ser i Mellemøsten. Det er kun Israel, der konstant bliver udpeget som den eneste skurk for alle problemer i Mellemøsten og det mener jeg selvfølgelig ikke er retfærdigt,” siger han til Berlingske.