Tyskland og Frankrig giver efter for Trump

0
893
USA's præsident, Donald Trump, mener, at europæiske lande bør hjemtage tilfangetagne Islamisk Stat-krigere. Men det sker ikke, lyder det fra danske politikere. Foto: DELIL SOULEIMAN/Ritzau Scanpix

Mens danskerne klart har sagt nej til at hente IS-krigere fra de amerikansk-støttede fangelejre i Syrien, vil Frankrig hente deres hjem. Og også Tyskland læner sig op ad at følge Trumps opfordring

Den tyske udenrigsminister ligner ikke en mand, der er begejstret ved tanken om at skulle hente hærdede islamister hjem fra borgerkrigen i Syrien. Socialdemokraten Heiko Maas ser det som meget vanskeligt at skulle hente IS-krigerne hjem og samtidig sikre, at de kommer for en domstol, hvor de faktisk kan dømmes. Det kræver efterforskning i Syrien, som de tyske sikkerhedstjenester ikke umiddelbart har mulighed for.

Omvendt siger Heiko Maas, at IS-krigerne jo trods alt er tyske statsborgere og dermed i hans øjne har de lov til at komme hjem. Mens udenrigsministeren får ros fra den yderste venstrefløj for sin milde holdning, er kritikken klar hos regeringspartneren CDU. Især Norbert Röttgen, der også i andre sammenhænge har kritiseret den eftergivende holdning til aggressive migranter hos ledende kræfter i regering, slår tilbage.

”Den amerikanske præsidents krav er ikke konstruktiv hverken i sin tone eller sit indhold,” siger Röttgen, der leder Forbundsdagens udenrigsudvalg.

Det hører med til historien, at de tyske IS-krigeres familier i høj grad blander sig i debatten. Flere af dem har i de tyske medier talt for, at det er den tyske regerings pligt at hente deres islamistiske familiemedlemmer hjem. Et krav, der ikke tager højde for, at ingen tysk domstol har viden nok til at kunne afgøre deres sager.

Franskmændene går videre end det. Man har i modsætning til tyskerne specialstyrker i landet og de skal nu til at hjælpe islamisterne hjem til Frankrig. Det anslås, at omkring 130 af mere end 800 IS-krigere, som amerikanerne og deres allierede holder som fanger, kommer fra Frankrig.

Terroren der venter

De tyske myndigheder går ud fra at mere end 1000 tyske statsborgere er rejst til Syrien for at bo og kæmpe sammen med IS. Mens en del er omkommet, er omkring en tredjedel vendt hjem på egen hånd. En række af dem overvåges konstant af de tyske sikkerhedstjenester og fredag startede en retssag mod to af dem for at planlægge terror.

Sebastian B. på 21 er en tysk konvertit, der ifølge den tyske chefanklager har kæmpet med IS i Syrien og her skal han tilbudt sig som selvmordsbomber. Sammen med en migrant, Mustafa C. står han for retten i Düsseldorf under massiv politibeskyttelse.