EL-borgmester hædrede forening for at modarbejde Israel

0
6179
Københavns teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (th.) overrækker Copenhagen Courageous Award-prisen til tre aktivister fra den anti-israelske bevægelse BDS. Overrækkelsen fandt sted på Københavns Rådhus, men det var som privatperson at borgmesteren deltog, siger Enhedslisten. Foto af Copenhagen Courageous Awards initiativtager Ulrik Kohl fra Twitter

Københavns teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen fra Enhedslisten kritiseres fra flere siger for at have overrakt en pris til en anti-israelsk organisation. DF-medlem af Borgerrepræsentation ser prisoverrækkelsen som ”kulminationen på Enhedslistens anstrengte forhold til selve eksistensen af den jødiske stat”

En anti-israelsk organisation, der kalder Israel et apartheidstyre, blev forleden hædret med en pris på Københavns rådhus. Det var Enhedslistens teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen, der overrakte den såkaldte »Copenhagen Courageous Award«-pris til tre medlemmer af bevægelsen BDS, der står for »Boycott, Divestment, Sanctions« (Boykot, Frasalg, Sanktioner, red.). De tre får prisen for at modarbejde staten Israel, blandt andet ved at opfordre til boykot af israelske varer.

Enhedslisten siger selv, at Ninna Hedeager Olsen uddelte prisen som privatperson, og at rådhuset blev valgt, fordi det er et offentligt sted, der passede godt til begivenheden. Men prisoverrækkelsen kritiseres kraftigt fra flere sider. Dansk Folkepartis medlem af Borgerrepræsentationen, Finn Rudaizky, ser den som den foreløbige kulmination på hvad han kalder ”Enhedslistens mangeårige anstrengte forhold til selve eksistensen af den jødiske stat, men faktisk også til danske jøder”. Det skriver han i et debatindlæg, som er sendt til Jyllands-Posten.

Finn Rudaizky, der selv er jøde og sammen med sin familie måtte flygte fra nazisternes forfølgelse til Sverige under besættelsen, nævner en stribe sager, hvor Enhedslisten og før dem Venstresocialisterne (VS) har markeret sig mod Israel og det jødiske samfund.

“Den røde tråd, helt tilbage til Enhedslistens (EL) åndsfælder fra Venstresocialisterne (VS), er så diskriminerende, respektløs og hadefuld, at jeg synes, at det er nødvendigt med en tydeliggørelse med konkrete eksempler på uhyrlighederne,” siger Finn Rudaizky.

Han nævner som eksempel, da VS’ boykottede et besøg af Israels præsident på Københavns Rådhus. Besøget fandt sted, fordi staten Israel ville takke det danske folk for sin indsats for at redde de danske jøder fra nazisternes jagt i oktober 1943. Det blev markeret med navngivelsen af Denmark Square i Jerusalem og Israels Plads i København.

Siden har Enhedslisten flere gange uden held forsøgt at samle et flertal i Borgerrepræsentationen for at få omdøbt ”Israels Plads” til Palæstinas Plads.

Finn Rudaisky nævner også, at Enhedslisten som det eneste parti har stemt imod en bevilling til at øge sikkerheden ved Dansk-Jødisk-Museum, efter at fire personer var blevet dræbt ved et attentat i Bruxelles på det belgisk-jødiske museum. Det skete med den begrundelse, at Enhedslisten ikke går ind for offentlig overvågning.

Dæmonisering af Israel

Dansk Zionistforbund tager også skarpt afstand fra prisoverrækkelsen:

»Når en borgmester uddeler hæderspris til provokatører, som dæmoniserer og boykotter Israel, vil Dansk Zionistforbund kraftigt opfordre Frank Jensen (Københavns overborgmester, red.) til at tage skarp afstand fra dette. Vi finder, at teknik-og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen er borgmester for hele København, men hendes egne antizionistiske holdninger burde hun holde på sit partikontor og ikke på hele Københavns Rådhus,« siger formanden Max Meyer til Berlingske.

De tre medlemmer af BDS, der modtog prisen, Ronnie Barkan, Majed Abusalama og Stavit Sinai, er ifølge Berlingske sigtet for overfald og ulovlig indtrængen under en tale af den israelske politiker Aliza Lavie på Humboldt Universitet i Berlin 20. juni 2017. Derfor kaldes de tre også for “Humboldt 3”. Sagen mod de tre har endnu ikke været for retten.

Det er Ulrik Kohl fra Enhedslisten, der står bag »Copenhagen Courageous Award«-prisen. Han siger om beslutningen om at lade sin partifælle-borgmester uddele prisen på Københavns Rådhus:

“Vi synes, at det er en meget vigtig anledning og de helt rigtige rammer til sådan en prisoverrækkelse, som hædrer de tre personers fremragende arbejde og mod. Vi er glade for, at hun sagde ja og ville sprede glans over arrangementet,« siger han til Berlingske.

Ulrik Kohl kalder sigtelserne mod de tre for “en stor misforståelse”:

“De har brugt deres ytringsfrihed til at gøre opmærksom på nogle forbrydelser, der bliver begået i forbindelse med den ulovlige besættelse af israelske myndigheder og den israelske hær,« siger han.