Tyrkiet: Forbud mod at tale om Erdogans helbred

0
1467

Rygter om den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogans helbred tager til på de sociale medier. Nu griber landets hemmelige politi ind og retsforfølger foreløbig tredive personer

Det lyder som noget fra Nordkorea, men er dagens realitet i Tyrkiet: Personer, der på sociale medier spekulerer i præsidentens helbred eller mulige død, bliver retsforfulgt. Foreløbig har landets hemmelige politi, der går under navnet EGM (i oversættelse Generaldirektoratet for Sikkerhed), identificeret 30 suspekte personer.

Det hele startede med en videooptagelse fra den 1. november. Her ses Recep Tayyip Erdogan let foroverbøjet og dårligt i stand til at gå. Den situation udløste rygter om, at den 67-årige præsident – der tidligere har været kræftramt – var alvorligt syg.

På Twitter i Tyrkiet, der af mange ses som landets mest uafhængige medie, begyndte hashtagget #dead at trende. Overdrevne rygter, da præsidenten fredag var at se ved en indvielse af en folkepark. Men det er typisk for den anspændte politiske atmosfære i Tyrkiet, at mange ikke ville tro på præsidentpaladsets pressemeddelelser om at Erdogan ikke var blevet mere syg.

To års fængsel

Og Erdogan og kredsen omkring ham er meget nærtagende. Onsdag blev en tyrkisk journalist, Kaan Göktas, idømt to års fængsel for at have fornærmet præsidenten. Hans forbrydelse var at recitere et 300 år gammelt digt.

Baggrunden var, at præsident Erdogan for to år siden havde tilbudt at trække et søgsmål mod en anden tyrkisk borger tilbage, hvis vedkommende kunne recitere et digt udenad. Det fik journalisten til på Facebook at citere digteren Sünbülzade Vehdi Efendi. Han skrev for 300 år siden – oversat til dansk:

”Skriv mig et digt, så når jeg læser den første linje, så ønsker jeg at dræbe dig.

Og den anden linje får mig til at ville give dig lejlighed til at gøre det samme.”

Denne drillende kommentar var nok til at indlede en to år lang retssag mod journalisten. Hans eneste trøst er, at med fængslerne overfyldte efter kupforsøg og voksende kriminalitet kan han forvente at straffen bliver gjort betinget.

Kilder: Cumhurriyet, Duvar, Reuters, Gercek Gazette