Skaarup kræver svar: Hvorfor fortsatte statsministeren sin sms-sletning?

0
1511

Justitsminister Nick Hækkerup (S) skal onsdag svare på spørgsmål i Folketinget om statsministerens sms-sletning i minksagen. Ekspert kalder det “rent volapyk”, når statsministeren bruger sikkerhedshensyn som begrundelse for sms-sletningen

Onsdagens pressemøde i Statsministeriet om slettede sms’er får nu Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup til at stille spørgsmål til justitsminister Nick Hækkerup i Folketinget.

Det 92 minutter lange pressemøde, hvor statsminister Mette Frederiksen og justitsminister Nick Hækkerup redegjorde for statsministeren og hendes nærmeste medarbejderes opsigtsvækkende praksis med at slette sms’er efter 30 dage, vækker nemlig undren hos både eksperter og oppositionen.

Sikkerhedseksperter afviser i flere medier begrundelsen med, at det af hensyn til ”informationssikkerheden” er en god ide at slette sms’er efter 30 dage. Den tidligere chefanalytiker i Forsvarets Efterretningstjeneste Jacob Kaarsbo kalder det i Politiken for ”rent volapyk”, fordi sms-kommunikation pr. definition er uklassificeret materiale.

Belejlig sletning

Men også politisk er der dyb undren. Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl sagde efter pressemødet til Jyllands-Posten, at han fortsat har på fornemmelsen, at sletningen har været meget belejlig for statsministeren og hendes nærmeste medarbejdere. Den betyder nemlig, at Minkkommissionen indtil videre ikke kan få udleveret de sms’er, som statsministeren, hendes departementschef og to andre toprådgivere sendte til hinanden i starten af november 2020, hvor regeringen traf sin ulovlige beslutning om at slå alle mink ihjel i Danmark.

”Jeg sidder tilbage med nøjagtig samme fornemmelse som før: At der fremgår ting i de her sms’er, der vil være medvirkende til at placere et ansvar i Statsministeriet for minkskandalen, og at det er meget belejligt for dem, at de sms’er ser ud til lige nu at være væk,” sagde Kristian Thulesen Dahl efter pressemødet til Jyllands-Posten.

Statsminister Mette Frederiksen havde justitsminister Nick Hækkerup med til pressemødet. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Vildledende og misvisende?

Samme fornemmelse har gruppeformand Peter Skaarup. Han har nu stillet en række spørgsmål til justitsminister Nick Hækkerup, som ministeren skal møde op og besvare i Folketingets spørgetid på onsdag.

To af spørgsmålene lyder:

Vil ministeren tilkendegive, om det efter ministerens opfattelse er hensigtsmæssigt, at man i Justitsministeriet og i Statsministeriet fortsætter eller påbegynder en praksis med automatisk sletning af nøglepersoners sms’er efter nedsættelsen af den uvildige udredningsgruppe om håndteringen af covid-19 i Danmark?

Vil ministeren – i lyset af at sms’er også indgik i Instrukskommissionens, Tibetkommissionens og Skattesagskommissionens arbejde – tilkendegive, om det ikke er vildledende og misvisende på pressemødet den 3. november 2021 at fremstille Minkkommissionens anmodning om at modtage sms’er som noget ekstraordinært og nyt?

Desuden stiller Peter Skaarup spørgsmålstegn ved den forklaring, som justitsministeren gav på pressemødet om journalisering af sms’er. Her sagde ministeren, at sms’er kun undtagelsesvist skal journaliseres og ikke hvis de ”fremstod som formløse”. Skaarup vil have ministeren til i Folketinget at svare på, om ikke den forklaring er vildledende og misvisende.

Eksperter: Argument holder ikke

Statsministeren oplyste på pressemødet, at det var departementschef Barbara Bertelsen, der ”senest i sommeren 2020” rådgav hende til at sætte sin mobiltelefon til automatisk at slette sms’er efter 30 dage.

Barbara Bertelsen gjorde selv det samme, og hun begrundede det ifølge statsministeren med sikkerhedshensyn. Men den begrundelse, er der altså ingen eksperter, der forstår.

”Det sikkerhedsmæssige argument er ikke-eksisterende i alt det her,” siger Peter Kruse, der driver sikkerhedsfirmaet CSIS, til Politiken.

Jens Christian Høy Monrad, direktør i ti-sikkerhedsfirmaet Mandiant, er enig:

“Der kan være andre argumenter for at slette beskeder automatisk. Men et argument om informationssikkerhed – det holder ikke,” siger han til samme avis.

Læs også:

Kristian Thulesen Dahl: Statsministerens forklaring hænger ikke sammen