Kristian Thulesen Dahl: Statsministerens forklaring hænger ikke sammen

0
1681
Statsminister Mette Frederiksen på pressemødet onsdsag aften i Spejlsalen i Statsministeriet. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

”Det virker som en konstrueret forklaring til lejligheden,” siger DFs formand om statsminister Mette Frederiksen, der på pressemødet onsdag fortalte, at det var hendes departementschef, der rådgav hende til at slette sms’er

Trods 92 minutters pressemøde onsdag aften med statsminister Mette Frederiksen (S) om sletning af sms’er i minksagen, så tårner oppositionens spørgsmål til statsministeren sig fortsat op.

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl er en af dem, der fortsat savner svar på centrale spørgsmål om de slettede sms’er.

DF-formanden undrer sig blandt andet over en af de helt centrale oplysninger, som statsministeren kom med på onsdagens pressemøde – nemlig at det var hendes departementschef Barbara Bertelsen, der ”senest i sommeren 2020” rådgav hende til at sætte sin mobiltelefon til automatisk at slette sms’er efter 30 dage. En beslutning, der betyder, at sms’er fra dagene, da regeringen i starten af november 2020 traf sin ulovlig beslutning om at slå alle mink ihjel, er væk.

Hænger ikke sammen

Kristian Thulesen Dahl undrer sig over, at Barbara Bertelsen først kom med sin anbefaling om sletning i sommeren 2020. Hun tiltrådte nemlig som Statsministeriets departementschef i januar 2020, hvor hun kom fra stillingen som departementschef i Justitsministeriet.

Statsministeren forklarede på pressemødet, at Barbara Bertelsen allerede ved sin tiltræden selv benyttede funktionen med sms-sletning ”af sikkerhedshensyn”. Men hvorfor ventede hun så flere måneder, før hun rådgav statsministeren om samme praksis – og hvorfor rådgav hun ikke justitsminister Nick Hækkerup om det samme, da hun var i Justitsministeriet?

Statsminister Mette Frederiksen havde justitsminister Nick Hækkerup med til pressemødet, som var et tilløbsstykke blandt journalister. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det hænger ikke sammen, siger Kristian Thulesen Dahl til Jyllands-Posten:

“Hvis Barbara Bertelsen kommer ind Statsministeriet i januar 2020 med en vurdering af, at man skal lave automatsletning af sikkerhedshensyn, hvordan kan det så være, at det først er i sommeren 2020, at slettepraksissen slås til på statsministerens telefon?,” siger han – og fortsætter:

“Hun kommer fra Justitsministeriet. Nick Hækkerup står og siger, at han ikke har en slettepraksis – hvordan kan han være fuldstændig uvidende om, at det er vigtigt at have den slettefunktion, når en departementschef, der netop er gået fra hans eget ministerium til Statsministeriet, mener, at det åbenbart er helt vitalt for sikkerheden? Det hænger ikke sammen og virker, som om det er en konstrueret forklaring til lejligheden”.

“Det hænger ikke sammen og virker, som om det er en konstrueret forklaring til lejligheden”

Kristian Thulesen Dahl, DFs formand, til Jyllands-Posten

Belejligt at sms’er er væk

Pressemødet har ikke ændret hans fornemmelse af, at der er noget galt:

”Jeg sidder tilbage med nøjagtig samme fornemmelse som før: At der fremgår ting i de her sms’er, der vil være medvirkende til at placere et ansvar i Statsministeriet for minkskandalen, og at det er meget belejligt for dem, at de sms’er ser ud til lige nu at være væk,” siger han til Jyllands-Posten.

Selv gav Mette Frederiksen coronapandemien skylden for, at der gik så lang tid, før Barbara Bertelsen kom med sin anbefaling om at slette sms’er.

”Departementschefen tiltræder i januar, og ret hurtigt efter kommer corona. Så laver vi stort set ikke andet end at håndtere corona. Da det blev sommer, blev der tid til at håndtere andre spørgsmål,” lød hendes forklaring på pressemødet.

Hun afviste, at sletningen havde nogen sammenhæng med minksagen.

”Det skete før sagen om aflivning af mink. Og det er altså sket før, at Minkkommissionen nedsættes og påbegynder sit arbejde,” sagde Mette Frederiksen.