Tusindvis af piger i Danmark risikerer at blive omskåret

0
2450
Modelfoto

Omkring 2000 piger med indvandrer- og flygtningebaggrund i Danmark lever i frygt for at blive omskåret, viser rapport

Selv om de bor i Danmark, hvor det er strafbart at omskære piger, så risikerer flere tusinde piger at blive omskåret og dermed lemlæstet.

Det skriver The European Institute for Gender Equalitity (EIGE, Det Europæiske Institut for Ligestilling) i en undersøgelse, der udkom i starten af februar, og som onlinemediet CPH Post citerer fra.

Ifølge EIGE er det 11-21 procent af piger i Danmark, der er 1. eller 2. generation fra lande, hvor pige-omskæring er udbredt, som risikerer at blive udsat for den brutale religiøse praksis, hvor klitoris fjernes helt eller delvist (såkaldte FGM-lande, dvs. Female Genital Mutilation-practising countries, red.). Det svarer til et sted mellem 1408 og 2568 piger.

Blandt asylansøgere er det 37 procent af pigerne, som er i risiko for at blive omskåret.

Det er piger fra lande som Somalia, Irak og Iran, der er i fare. I disse tre lande er omskæring af piger udbredt, og alle tre lande har relativt store samfund i Danmark.

Undersøgelsen fra European Institute for Gender Equality.

“Vi vinder kampen mod omskæring” 

EIGEs undersøgelse er lavet op til ’Den internationale dag for nultolerance overfor kønslemlæstelse af piger’, der fandt sted den 6. februar. Undersøgelsen bragte et lille lyspunkt for Danmark. Ifølge EIGE er andelen af piger i Danmark fra ’omskærings-lande’, der har stor risiko for at blive omskåret, faldet fra 24 procent i 2011 til 21 procent  i 2019.

Men andelen er ikke faldet lige så meget som i Spanien, Luxembourg og Østrig, som EIGE også har kigget på.

”Udviklingen viser, at lovgivningen og kampagner mod omskæring virker,” udtalte Carlien Schelle, leder af EIGE, da undersøgelsen blev offentliggjort

”Det absolutte antal af piger, der risikerer omskæring, er steget, fordi der nu er flere piger fra FGM-praktiserende lande. Men de berørte samfund er i stigende grad modstandere af omskæring og arbejder for at elimere den. Vi vinder kampen mod omskæring,” sagde hun.

EIGE anbefaler, at alle EU-lande tilbyder specialuddannelse til sundhedsplejerske mv., der arbejder med indvandrergrupper, hvor der er risiko for omskæring. EIGE anbefaler også, at landene registrere omskæring som en kønsbaseret forfølgelse i asylsystemet.

Undersøgelsen fra EIGE kan læses her