Tre aviser vil vise Muhammed-tegningerne – men Nye Borgerlige har ikke fået tilladelse

0
2696
En satirisk tegning af profeten Muhammed på forsiden af den franske satireavis Charlie Hebdo. Forsiden vises på facaden af Hotel de Region i Montpellier som en hyldest til gymnasielæreren Samuel Paty, der blev myrdet af den 18-årig migrant Abdullakh Anzorov, fordi han havde vist Charlie Hebdos Muhammed-tegninger i sin undervisning. Foto: Pascal GUYOT / AFP

Weekendavisen, Berlingske og BT vil bringe Nye Borgerliges annonce med det franske satiremagasin Charlie Hebdos Muhammed-tegninger. Men Charlie Hebdo afviser nu, at de vil give NB lov til at bruge tegningerne. Peter Skaarup (DF) roser de aviser, der er klar til at bringe Muhammed-tegningerne

To af Danmarks største mediekoncerner er lodret uenige om, hvorvidt de skal bringe den annonce med Muhammedtegninger fra det franske satiremagasin Charlie Hebdo, som Nye Borgerlige har annonceret, at de vil indrykke i den kommende weekend.

JP Politikens Hus’ tre aviser Jyllands-Posten, Politiken og Ekstra Bladet har alle sagt nej af sikkerhedshensyn. Weekendavisen, Berlingske og BT har til derimod valgt at sige ja.

“Jeg vil gerne tage dramaet ud af det her. Der er tale om indhold og illustrationer, vi allerede sagtens kan bringe redaktionelt, og som vi har bragt. Adskillige danske medier har i den seneste tid bragt illustrationer og satiretegninger på dette område. Det er godt, hvis normalisering kan indtræde, når det gælder den slags tegninger,” siger Berlingskes ansv. chefredaktør Tom Jensen til sin egen avis:

Weekendavisens chefredaktør Martin Krasnik deltog søndag i P1s program “Ordet fanger”, hvor han bekendtgjorde, at han vil bringe annoncen:

“Det er forfærdeligt, at en klar og tydelig politisk holdning udtrykt satirisk gennem tegninger ikke kan bringes, fordi vi er bange for vold,” sagde Krasnik.

“Det er forfærdeligt, at en klar og tydelig politisk holdning udtrykt satirisk gennem tegninger ikke kan bringes, fordi vi er bange for vold”

Martin Krasnik, Weekendavisens chefredaktør, i P1

Skaarup roser aviser

Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup roser på Twitter de aviser, som har valgt at bringe tegningerne:

“Stor ros til Weekendavisen og Berlingske for at turde og ville bringe Muhammed-tegningerne”.

Peter Skaarup bragte ligesom flere andre DF-folketingsmedlemmer fredag den måske mest berømte Muhammed-tegning på sin facebookside, nemlig Kurt Westergaards tegning fra Jyllands-Posten med en bombe i turbanen. Tegningen blev også bragt på DFs facebookside, som har over 104.000 følgere.

Dansk Folkeparti bragte fredag Kurt Westergaards Muhammed-tegning på sine Facebookside, som har over 104.000 følgere.

Søren Espersen: En pligt at bringe Muhammed-tegningerne

DFs udenrigsordfører Søren Espersen sagde i den forbindelse, at det nu er en pligt at vise Muhammed-tegningerne for danske aviser. Hans begrundelse er, at Frankrig er angreb  af islamister, fordi landet forsvarer ytringsfriheden:

“Vi er kommet så langt ud, at nu skal tegningen bare bringes. Det er ikke længere en trykkefrihedsret. Jeg mener, det er blevet en trykkefrihedspligt. Den tegning skal vises i alle danske aviser. Og der tager vi i Dansk Folkeparti nu førertrøjen på og viser den på vores hjemmeside. Det er vores pligt at gøre det, og jeg mener, at aviserne på samme måde – hvis man mener noget med trykkefrihed og ytringsfrihed – har pligt til at bringe de billeder og Kurt Westergaards bombemand (fra Jyllands-Posten i 2005, red.) først og fremmest,” sagde Søren Espersen til Berlingske.

Læs: Søren Espersen: Nu er det en pligt at vise Muhammed-tegningerne

Ingen tilladelse fra Charlie Hebdo

Spørgsmålet er så, om Nye Borgerlige får lov at bringe Charlie Hebdos Muhammedtegninger i sin annonce. I følge Ekstra Bladet vil Charlie Hebdo ikke give NB tilladelse til at bringe tegningerne:

“Efter konsultation med tegnerne har Charlie Hebdo ikke lavet en sådan aftale med dette politiske parti, som de ikke deler nogen som helst synspunkter med,” siger Charlie Hebdos pr-bureau til Ekstra Bladet.