Topmålet af dumhed – mod danske firmaer og jobs

0
1936
Arkivfoto

Af Poul Gaardbo

I morges så jeg på TV2 NEWS et indslag, hvor to damer fra Legeakademiet i Hørsholm, klagede deres nød over, at E-netbutikken Amazon nu kommer til Danmark.
De kan – ifølge Legeakademiet – tilbyde legetøj og levering til under den pris, som danske butikker kan …da leveringen er uden tillæg af porto/fragt, og vare under kr. 80,- er momsfrie.

Poul Gaardbo

Som Legetøjsakademiet sagde, så er det umuligt for dem at levere en vare til f.eks. kr. 30,- uden, at der tillægges porto. Deres grænse for fragtfri levering er ved kr. 499,-.

– De får jo heller ikke portotilskud eller momsfrihed.

…men jeg kom så i hu, at der fortsat findes en ”International Postkonvention”, der giver stadig Kina rabat på pakker, der udbringes i Danmark. Den er helt fra den tid, hvor den Vestlige verden betragtede Kina som et U-land.

Kina leverer selv pakkerne i Københavns Lufthavn i Kastrup, og så bringer PostNord pakkerne ud …som jeg husker det helt uden beregning, eller i hvert fald med et kæmpe tilskud.

Det er også bevist, at pakker afsendt fra udlandet – altså også Kina – distribueres hurtigere i Danmark, end pakker sendt til danske forbrugere fra Danmark ….og endda til en billigere pris.

Nu skal Amazon så ind på det danske marked. Jeg har talt med Dansk Erhvervs fagchef for forretningsservice Jacob Tietge og E-handelsdirektør Niels Ralund, der mener, at Amazons pakker sandsynligvis vil blive sendt til danske kunder og forbrugere fra Sverige og Tyskland…. og med store rabatter på portoen.

Når så PostNord står med de sædvanlige kæmpeunderskud på driften, så skal den danske – og svenske – stat yde tilskud. Det er så – i mine øjne – et tilskud til udkonkurrering af danske firmaer og arbejdspladser …og endda med tab for den danske stat.

“Et tilskud til udkonkurrering af danske firmaer og arbejdspladser …og endda med tab for den danske stat”

Det er dog planen at den ”Internationale Postkonvention”, skal udfases frem mod 2025 …men 5 år er lang tid, hvor danske firmaer lider tab og måske endda udkonkurreres.
Et andet problem er, at der, vedrørende de alt for mange pakker og billige danske indkøb fra Kina, findes en momsbagatelgrænse på kr. 80,- for indkøb i udlandet. Det vil sige at, hvis når man vil handle i Kina, og vil købe enkeltdele for måske ialt kr. 1.000,-, der stykvis repræsenterer en værdi på under kr. 80,-, så bestilles de bare ad flere gange, så hver levering er på under kr. 80,-. Det kan jo især lade sig gøre fordi, hver levering ikke koster noget tillæg …for den betaler PostNord.

– …Når så PostNords driftsunderskud viser sig, så giver den danske stat bare tilskud, som danske skatteborgere og firmaer jo så betaler over deres skatter. Det er jo tilskud til selvdestruktion!

Hvad momsbagatelgrænsen på kr. 80,- angår, så er det dog planen, at den helt afskaffes omkring sommeren 2021 ..men lad os nu se.