Topembedsmand i Statsministeriet talte om at “lukke lortet” om minkerhvervet

0
3656
Beslutningen om at slå alle mink ihjel blev meldt ude på et pressemøde den 4. november 2021. Billedet her stammer fra et pressemøde den 24. februar 2021 i Stattsministeiet om første fase af genåbningen. Foto: Jens Dresling/Scanpix 2021

Pelle Pape, departementsråd i Statsministeriet, bad i sms embedsmand i Justitsministeriet vurdere, om man skulle “lukke lortet”. Det kom torsdag frem i Granskningskommissionen

Mens en masse centrale sms’er er forsvundet i minksagen, fordi statsministeren og andre topfolk i Statsministeriet har sat deres telefoner til automatisk at slette sms’er efter 30 dage, så er der dukket andre sms’er op, der måske kan forklare, hvorfor man i Statsministeriet har haft så travlt med at bortskaffe sms’er.

Det er i hvert fald sms’er, der giver et afslørende indblik, hvordan topfolk i Statsministeriet så på minkerhvervet i dagene, hvor regeringen traf sin ulovlige beslutning om slå alle 16 millioner danske mink ihjel.

I Granskningskommmissionen blev der torsdag fremlagt en sms-korrespondance mellem en embedsmand i Justitsministeriet og Pelle Pape, der er departementsråd i Statsministeriet, dvs. lige under departementschef Barbara Bertelsen.

Sms-korrespondancen fandt sted tirsdag den 3. november. Det var dagen, hvor beslutningen om minkaflivningen blev truffet på et møde kl. 21.30 i regeringens koordinationsudvalg, hvor statsminister Mette Frederiksen sidder for bordenden.

Justitsministeriet var af Barbara Bertelsen blevet sat til at forberede sagen til koordinationsudvalgsmødet. I den forbindelse fik Anne-Mette Lyhne Jensen, afdelingschef i Justitsministeriet, følgende sms fra Pelle Pape i Statsministeriet, der ville tydeliggøre, hvad hun skulle forberede til mødet:

“Der skal være en sag med klar fælles indstilling fra myndighederne (SSI; fødevare, politi og evt øvrige,” skrev Pape – og fortsatte:

“Tiltag ift til at aflive mink (herunder indstilling om at sætte det i dvale/lukke lortet)”.

“Herunder indstilling om at sætte det i dvale/lukke lortet…”

(Hvis nogen skulle være i tvivl: Det er minkbranchen, der ifølge topembedsmanden er ”lortet”, der enten skal sættes i dvale eller lukkes).

Afhøringerne i Granskningskommissionen finder sted i Retten på Frederiksberg. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Tidspres var “helt vanvittigt”

Sms’en fra Pelle Pape blev sendt 17.30, dvs. fire timer før mødet i Koordinationsudvalget. Det fremgår også, at Anne-Mette Lyhne Jensen fik en ”absolut frist” til kl. 19.30 til at aflevere sagskomplekset til Statsministeriet.

Der var altså meget kort tid til at forberede beslutningen. Faktisk blev det endelig materiale først sendt kl. 21.24 – dvs. bare seks minutter før mødet i Koordinationsudvalget skulle i gang.

”Det var helt vanvittigt,” som Anne-Mette Lyhne Jensen svarede ifølge Berlingske, da hun i Granskningskommissionen blev spurgt til den korte responstid.

I følge Berlingske gik det da også stærkt, at Anne-Mette Lyhne Jensen kun nåede en hastig gennemlæsning, hvor hun tjekkede for sproglige fejl, inden hun sendte det afsted. Hun bemærkede ikke, hvad der stod om eventuel lovhjemmel til at træffe beslutningen. En beslutning, der som bekendt viste sig at være ulovlig og som kommer til at koste skattetyderne op mod 20 milliarder kroner.

“Der var arbejdet meget hurtigt og intenst med at lave mataerialet,” som hun sagde i følge Berlingske.

Læs også:

DF kalder statsministeren i samråd om sletning af sms’er: “Det stinker langt væk”