Thulesen Dahl: Martin Rossens funktion har været “fuldstændig absurd”

0
2104
Statsminister Mette Frederiksen (S) mister til august sine nærmeste rådgiver, når Martin Rossen forlader jobbet som stabschef i Statsministeriet for at tiltræde en stilling som senior vice president i Danfoss. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2020

Statsministeren Mette Frederiksens særlige rådgiver Martin Rossen har haft usædvanlig meget magt. Blå partier mener, at der er brug for at normalisere forholdene i Statsministeriet, efter at Rossen har sagt op til fordel for et topjob i Danfoss

Det er en usædvanlig magtfuld rådgiver for statsminister Mette Frederiksen (S), som tirsdag meddelte, at han stopper for at tiltræde et nyt job som senior vice president i Danfoss-koncernen. Og står det til partierne i blå blok, så bør Martin Rossen, der har haft titel af stabschef i statsministeriet, ikke få en efterfølger, der har samme funktion og indflydelse som ham.

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl siger til Politiken, at Martin Rossens funktion har været “fuldstændig absurd”.

“Du har haft en embedsmand, som har været hyret direkte fra partiorganisationen til Statsministeriet, som har sprængt lønrammen og har haft sæde i regeringens to vigtigste udvalg. Det har været helt specielt og det bliver ekstra spændende, om statsministeren nu finder en ny socialdemokrat til samme rolle som Martin Rossen,” siger Kristian Thulesen Dahl.

“Visestatsminister”

Martin Rossen har som den første ikke-folkevalgte haft fast sæde i regeringens magtfulde koordinations- og økonomiudvalg, ligesom han har været chef for et nyoprettet politisk sekretariat i statsministeriet. Den officielle titel har været stabschef, men kritikere har kaldt Rossen for vicestatsminister, og flere partier i Folketinget har kritiseret, at Rossen har haft indflydelse som en minister, uden at være underlagt ministeransvarlighedsloven

“Det har været fuldstændig absurd, den måde det har været sat op på. Men det er jo statsministerens ansvar, mere end det er Rossens,” siger Kristian Thulesen Dahl til Berlingske. Han tilføjer, at der nu er brug for at normalisere tilstandene i statsministeriet.

Venstres formand og statsministerkandidat Jakob Ellemann-Jensen giver i Politiken en garanti for, at der ikke kommer en lignende stilling, hvis han bliver statsminister.

“Det må nødvendigvis være sådan, at de, der sidder og træffer beslutninger på vegne af os alle sammen, er nogen, som er underlagt en form for demokratisk kontrol. Det der den her stabsceffunktion ikke,” siger V-formanden.

Har sprængt lønloft

Ud over at være den hidtil mest magtfulde særlige rådgiver i et ministerium, har Martin Rossen også været den bedst lønnede. Tidligere kunne særlige rådgivere i regeringen maksimalt få 1,07 millioner kroner i årsløn, men S-regeringen ændrede maks-beløbet til 1,143 mio. kr., og så blev der lavet en undtagelse, så Martin Rossen som stabschef kunne aflønnes endnu højere. Han har således fået 1,23 millioner kroner eksklusiv pension, dvs. sige 1,44 millioner kroner med pension.

Læs også:

Flertal for DF-forslag: Demokratiet og magten i Danmark skal kulegraves

Statsministers spindoktor får samme magt som ministre i magtfulde udvalg

Mette Frederiksens toprådgiver sprænger lønloft