Terroristerne, der ville angribe Jyllands-Posten, løslades – hvor farlige er de?

0
2440
Journalisterne på Doku.nu har afsløret, at to af terroristerne, der ville angribe Jyllands-Posten, har forsøgt at radikalisere medfanger i fængslet.

Fire terrorister, der blev idømt 12 års fængsel for planer om en massakre mod Jyllands-Postens journalister, løslades fra svenske fængsler til nytår. Peter Skaarup (DF) vil have justitsminister Søren Pape Poulsen til at give sin vurdering af risikoen, når de løslades

Hvilken risiko udgør de fire islamiske terrorister, som snart løslades i Sverige – seks år efter, at de blev idømt 12 års fængsel for terrorplaner mod Jyllands-Postens kontor i København?

Det spørgsmål vil formanden for Folketingets retsudvalg, Peter Skaarup (DF), nu have justitsminister Søren Pape Poulsen (K) til at give en vurdering af.

De fire terrorister, der er svenske statsborgere, blev anholdt den 29. december 2010. De tre blev anholdt i en lejlighed i Herlev i København. Den fjerde blev pågrebet i Stockholm. Terrorgruppen havde planer om at gennemføre en massakre på Jyllands-Postens journalister som hævn for avisens offentliggørelse af Muhammed-tegningerne. Ved anholdelsen blev der beslaglagt automatvåben med lyddæmpere, en pistol, ammunition og 200 plastikstrips til håndjern.

Terroristerne blev dømt i Danmark. De blev udvist efter to år til Sverige, og her skal de i følge svensk lov løslades til nytår, når de har udstået to-tredjedeles straf. Det sker på trods af, at flere af gruppens medlemmer stadig vurderes til at være farlige, og på trods af, at to af dem har forsøgt at radikalisere medfanger i fængslet.

Som nyhedssitet Doku.nu, der dækker radikale, islamiske grupper i Sverige, skriver:

“Doku har gennemgået dokumenter fra de straffesager, der kortlægger mændenes tid i svensk fængsel. Gennemgangen viser, at mindst et par af dem sandsynligvis stadig vil have en religiøst voldelig overbevisning og kan udgøre en trussel mod det svenske samfund, når de frigives”.

Har ikke angret angrebsplaner

På den baggrund vil Peter Skaarup have den danske justitsminister til at svare på, hvordan Danmark sikrer sig mod de fire terrorister, som ikke ser ud til at angre deres planer mod Jyllands-Posten. Som Peter Skaarup skriver i spørgsmålet til ministeren:

”Hvad vil ministeren gøre for at sikre, at de personer, der i 2012 blev dømt for terrorplaner mod Jyllandsposten, får en tilstrækkelig straf i Sverige samt at de sikres, hvis de alligevel kommer ud, på baggrund af at en af de dømte har argumenteret imod isolation med følgende argument: “Den påståede forbrydelse, jeg er dømt for, var rettet mod Danmark, ikke mod Sverige. Jeg har aldrig haft til hensigt at begå forbrydelser i Sverige” (citat fra Doku.nu, red.) – et eksempel på, at den dømte ikke ligefrem har angret terror-planerne mod Jyllands-Posten i Danmark”.

De fire terrorister hedder hhv. Munir Awad, Mounir Dhahri, Omar Aboelazm og Sahbi Zalouti. Ifølge Doku.nu har anklagemyndigheden i sagen skrevet om Munir Awad, at han har “et netværk af radikale personer” og “risikoen for hans tilbagevenden i kriminalitet og voldelig forbrydelse” anses for at være høj.