Terrorfrygt rammer juletrafik

0
1802
Passagerer venter i Gatwick i London, som måtte lukkes for al flytrafik, da flere droner fløj ind over lufthavnen. Foto: REUTERS/Peter Nicholls/Scanpix

Droner ved Gatwick lufthavn og terroralarm i tyske lufthavne efter mistænkelige forsøg på at fotografere ved lufthavnen – juletrafikken er begyndt med forskrækkelser. Særligt i Tyskland spørger man sig, om frygten er overdrevet

Både tyske og franske sikkerhedstjenester blev opmærksom på to mænd fra Marokko – far og søn – kort efter terrorangrebet i Strasbourg tidligere på måneden, hvor fem blev dræbt. De blev observeret først ved lufthavnen i Stuttgart i deres hvide Mercedes varevogn, hvor de tog billeder af lufthavnen. Senere gjorde de det samme ved Charles de Gaulle lufthavnen i Paris – her skal den ene af dem være sprunget ud af bilen, da de blev standset ved indkørslen til lufthavnsområdet, og her have taget en række billeder.

Marokkanske sikkerhedstjenester har gjort deres franske og tyske kolleger opmærksomme på de to mænd, fordi de har chattet en del med andre i Marokko, der i myndighedernes søgelys for ekstreme holdninger. I samtalerne der skal de have talt om de vantros højtid – altså julen – og om at de vil begå et terrorangreb. Derefter skal de have spurgt på chatten, om andre også er klar – og fået et ja fra de andre.

Nærmest roligt

Rejsende i Stuttgarts lufthavn og i andre tyske lufthavne blev derfor i går skræmt over at se sværtbevæbnet politi i stort tal. Også fredag er der øget tilstedeværelse af sikkerhedsfolk i uniform og i civil. Samtidig begynder de tyske sikkerhedsmyndigheder at tvivle på, om det var tale om falsk alarm eller i værste fald en afledningsmanøvre for et andet angreb.

Forbundspolitiet i Baden-Württemberg, som har opsynet med lufthavnen i Stuttgart, reducerede deres terroralarm til det næstlaveste niveau ud af otte, hvor otte viser at et angreb er umiddelbart forestående. Under efterforskningen af to marokkanske mænd, der har bopæl i den største tyske delstat Nordrhein-Westphalen, er der ikke kommet noget mistænkeligt frem. De to er stadig ikke pågrebet, men deres hjem er gennemsøgt og flere af deres bekendte afhørt af politiet.

Efterretningskilder fortæller til tyske medier, at man netop fra marokkanske kolleger ofte hører om mænd, der angiveligt lægger terrorplaner. Samtidig virker disse to mænds optræden amatøragtig og næsten komisk.