Syrisk asylpar får erstatning – de blev adskilt, fordi hun var under 18

0
7011
Alnour Alwan (28) og Remaz Alkayal (20) fotograferet i deres hjem i Glud ved Horsens, fredag den 1. marts 2019. Det syriske asylpar blev adskilt fra hinanden og har nu fået en godtgørelse på hver 10.000 kroner. Foto: Michael Drost-Hansen/Ritzau Scanpix

Uforskammet af syrisk par at lægge sag an mod Danmark, mener Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen

Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen reagerer skarpt, efter at et syrisk par fredag fik tilkendt 20.000 kroner i erstatning, fordi de blev skilt fra hinanden af myndighederne i 2016.

De to lagde sag an mod den danske stat, fordi de i 2016 blev placeret på hver deres asylcenter. Han var 26 år, hun var 17 år og gravid, og de blev adskilt som konsekvens af udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) omstridte beslutning om at adskille par, hvis den ene var under 18 år. Det er den beslutning, der er kendt som indgrebet mod barnebrude.

Parret havde krævet 50.000 kroner, men de fik tilkendt 10.000 kr. hver, da dommen faldt fredag i Københavns Byret. Desuden skal Udlændingestyrelsen betale ca. 73.000 kroner i sagsomkostninger og procesrenter.

”Jeg kan næsten ikke være i mig selv, når jeg tænker på, hvor uforskammet det er over for Danmark,” siger Martin Henriksen til Ritzau.

Set med hans øjne, er det ”langt ude i skoven”, at to asylsøgere lægger sag an mod de danske myndigheder, efter at Danmark har givet dem tag over hovedet og sørget for dem.

”Jeg formår simpelthen ikke at sætte mig ind i den tankegang, de har,” siger DFs udlændingeordfører.

Ifølge dr.dk fik det syriske par medhold, fordi beslutningen om at adskille dem blev ”truffet på et ikke-tilstrækkeligt oplyst grundlag”. De blev heller ikke hørt, som de har krav på, og beslutningen blev ”truffet uden at inddrage menneskerettighedskonventionen, som sikrer folk retten til et familieliv,” skriver dr.dk

Det syriske par blev senere spurgt og fik derefter lov at bo sammen. De bor i dag i Hedensted med deres søn.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) var i dag indkaldt i åbent samråd om barnebrudssagen. Samme sag udløste i dag en erstatnin gpå 20.000 kroner til et ungt syrisk par. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix