Syrere vender tilbage til Danmark trods pengegaver

0
12698

Syriske flygtninge kan få op til 200.000 kroner for at rejse hjem til Syrien, men mange fortryder alligevel og vender tilbage til Danmark

”De har nok haft det for godt i Danmark”. Sådan siger Dansk Folkepartis udlændingeordfører Pia Kjærsgaard om grunden til, at mange af de syrere, som siden 2019 er rejst tilbage til Syrien med en pose penge fra Danmark, har fortrudt.

Siden 2019 sagde 440 syrere ja til at rejse hjem med støtte på op med 200.000 kroner mod at give afkald på deres opholdstilladelse. Men i løbet af de første tre år ombestemte 32 syrere sig. I 2022 fandt hele 50 hjemvendte syrere ud af, at de hellere ville tilbage til Danmark og få deres opholdstilladelse igen – en mulighed har de et år efter hjemrejsen.

Den såkaldte repatrierings-ordning forærer en voksen syrer 150.000 kroner, mens et barn får 46.000 kroner. Hertil kommer tilskud til rejse, medicin, skolegang samt køb og transport af personlige ejendele.

En gennemsnitlig månedsløn i Syrien er på ca. 600 kroner om måneden.

51 fik pengegave i 2022

Problemet for de hjemvendte flygtninge er, at det ikke har været muligt for den danske stat at overføre anden rate af pengegaven, omkring 90.000 kroner, fra Danmark til en bank i Syrien, fordi omverdenen har pålagt det syriske militærdiktatur en række restriktioner. Usikkerheden har ført til, at kun 51 syrere tog imod tilbuddet om hjemrejse sidste år.

Til Kristeligt Dagblad, som har afdækket problemet, skriver udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bech, at der ikke er nogen måde at overføre pengene på, men at syrerne ”ikke fortaber retten til den resterende del af støtten.” I stedet vil flygtningene få pengene udbetalt ”fleksibelt og kontant” i lufthavnen, før afgang hjem til det land, hvorfra de er flygtet.

Enhedslistens Rosa Lund siger til Kristeligt Dagblad, at der er brug for at ”finde ud af, hvorfor de ønsker at komme tilbage til Danmark”, og at det måske skyldes, at ”det er farligt at være i Syrien”.

Pia K: Ordning fungerer åbenlyst ikke

Hertil siger DF’s udlændingeordfører Pia Kjærsgaard:

”Vi har helt tydeligt en ordning, som åbenlyst ikke fungerer. Og i forhold til, at de ’ikke er faldet til i Syrien’, må jeg sige, at de nok snarere har haft det alt for godt i Danmark.”

Pia Kjærsgaard vil også spørge ministeren, hvordan han vil sikre, at de tilbagevendte flygtninge betaler pengegaverne tilbage, som de har pligt til ifølge hjemsendelsesaftalen.

Foreløbig kan hverken Kommunernes Landsforening eller Udlændingestyrelsen fortælle, om der er aftalt afdragsordninger med de syrere, som er flygtet – eller flyttet – tilbage til Danmark.