DF: Dyrene skal ikke lide i naturnationalparkerne

0
4187
DFs ældreordfører Pia Kjærsgaard. Foto: Carsten Lundager

DF vil forsøge at forhindre, at staten får lov at dispensere fra dyrevelfærdsloven i de 15-20 planlagte naturnationalparker

”Enhver der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt”.

Sådan står der i dyrevelfærdsloven, hvor der også står, at når man holder dyr, skal de tilses jævnligt.

Den regel skal der dispenseres for i de 15-20 planlagte naturnationalparker. Her skal store græssende dyr som heste, kvæg og bisonokser hegnes ind og klare sig selv for at fremme biodiversiteten. De vil ikke blive fodret, og de vil ikke blive tilset dagligt.

Men det forsøgte Dansk Folkeparti torsdag at sætte en stopper for. I lighed med en række dyreorganisationer er DF stærkt bekymret for dyrevelfærden i de kommende naturnationalparker. Derfor har DF rejst et beslutningsforslag, som vil fjerne muligheden for dispensation. Forslaget blev 1. behandlet torsdag i Folketinget, men kunne i denne omgang ikke samle et flertal.

“Det her med at sætte tamdyr ind bag hegn, hvor der ikke er nok føde og hvor de bare skal gå for lud og koldt vand, det vil Dansk Folkeparti ikke acceptere,” siger DFs dyrevelfærdsordfører Pia Kjærsgaard i en video på facebook.

“Tamdyr skal ikke gå for lud og koldt vand”

Pia Kjærsgaards video på facebook kan ses her

Pia Kjærsgaard har kaldt miljøministeren i samråd om dyrevelfærden i naturnationalparkerne. Hun vil bl.a. have ministeren til at svare på dette spørgsmål:

”Mener ministeren, at det er en rimelig pris at betale for mere biodiversitet, at udsatte tamdyr, der skal græsse i de kommende naturnationalparker, vil sulte i perioder og andre vil skulle aflives, netop fordi man ikke tilskudsfordrer dem?”.

Venstre har skiftet holdning

Loven om naturnationalparker blev vedtaget i 2022 af Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Konservativt Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet.

Dengang var Venstre kritisk overfor planerne. Partiet var imod at hegne store skov- og naturarealer ind og partiet var ligesom DF bekymret for dyrevelfærden i parkerne. Men som regeringsparti bakker Venstre nu op om naturnationalparkerne.

Venstres holdningsskift fik forleden DFs folketingsmedlem Nick Zimmermann til at kritisere partiet. Med henvisning til det gamle slogan om at ”Venstre ved du hvor du har”, skrev Nick Zimmerman i et debatindlæg i Avisen Danmark at ”nu ved hverken vi eller dyrene, hvor vi har Venstre”.

DFs beslutningsforslag blev torsdag 1. behandlet i Folketinget. Debatten kan ses her

Nick Zimmermanns debatindlæg kan læses her

DFs beslutningsforslag kan læses her