Sverigesdemokraterne stormer fremmer – næststørst i ny måling

0
5793
Sverigedemokraternes leder Jimmie Åkesson. Foto: SD

Sverigesdemokraterne overhaler Moderaterne i ny meningsmåling. Statsminister Stefan Löfven fortsætter nedturen

Det kan godt være, at et flertal af partier i den svenske rigsdag ikke vil samarbejde med Sverigesdemokraterne. Men blandt de svenske vælgere er der stadig større opbakning til det indvandringskritiske parti. I den nyeste måling fra SVT/Novus, har Sverigesdemokraterne overhalet Moderaterne og er nu Sveriges næststørste parti.

21,6 procent af vælgerne siger, at de vil stemme på SD, hvis der var valg nu. Det konservative Moderaterne er faldet lidt og får nu 21,0 procent.

Socialdemokraterne er fortsat det største parti. Men stadig flere svenskere vender ryggen til regeringspartiet. Ved valget i 2018 fik Socialdemokraterne 28,26 procent af stemmerne. Nu er opbakningen nede på 23,8 procent.

81 pladser i Rigsdagen

Sverigesdemokraterne fik 17,53 procent af stemmerne ved valget i 2018, hvilket gav 62 pladser i Rigsdagen. Med den nyeste meningsmåling står Jimmie Åkesson og SD til at erobre 81 pladser – bare otte færre end de 89 pladser, Socialdemokraterne ville få, som det ser ud lige nu.

Meningsmålingen kommer efter sommerens store politisk krise, der kunne have udløst et valg eller ført til en ny borgerlig regering med støtte fra Sverigesdemokraterne. I maj blev Stefan Löfven mødt af en mistillidsdagsorden i Rigsdagen, da Vänsterpartiet, der svarer til Enhedslisten, fjernede sin støtte til regeringen på grund af en sag om huslejer. Det gav kortvarigt en mulighed for et regeringsskifte eller et valg i utide. Men Moderaternes Ulf Kristersson kunne ikke samle et flertal. Flere af de borgerlige partier vil nemlig stadig ikke røre ved Sverigesdemokraterne. Derfor endte krisen med, at Löfven kunne fortsætte.

Pia Kjærsgaard: Historisk chance forspildt

Situationen i Sverige fik Dansk Folkepartis værdiordfører Pia Kjærsgaard til at konstatere, at svenskerne missede en historisk chance for at få en ny, handlekraftig borgerlig regering.

“Det var ærgerligt, at den historiske chance for et Riksdagsvalg i Sverige blev forspildt – fordi landet ganske enkelt befinder sig med ryggen mod muren. I stedet får svenskerne mere af det velkendte – hvilket vil sige ingenting,” skrev hun i sin blog i Jyllands-Posten.

Hun kaldte det samtidig udemokratisk, at flertallet ikke vil samarbejde med SD:

”Det er svært at forestille sig for en dansker, at der kan sidde et parti med 62 mandater, som slet ikke indgår i det parlamentariske regnestykke. Med demokrati har det intet at gøre. Reelt er næsten en femtedel af de svenske stemmeberettigede sat uden for indflydelse,” skrev Pia Kjærsgaard.

Den nyeste meningsmåling tyder på, at stadig flere svenskere giver Pia Kjærsgaard ret.

Se det nyeste valgbarometer fra SVT/Novus her