Stort DF-ønske med i aftale: Ældre får tilbudt grundig rengøring

0
2431
I aftalen er der sat midler af, så plejehjem kan indrettes til sundhedsmæssigt forsvarlige besøg. Flere kommuner har åbnet for udendørs besøg på plejehjem. Her besøger Birthe Thingberg sin mand Niels Thingberg, som bor på Rehabiliteringscenter Jernbanebo i Nyborg. Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Dansk Folkepartis ældreordfører Karina Adsbøl glæder sig over bred politisk aftale om bl.a. plejehjemsbesøg, aflastning til dementes ægtefæller og ekstra rengøring

Tusindvis af ældre borgere har i snart seks uger måttet kigge langt efter den kommunale rengøring på grund af coronakrisen. Men nu har de endelig udsigt til at få gjort rent – og det på en mere grundig måde end normalt.

Dansk Folkeparti har presset på for at få afsat penge til grundig rengøring hos ældre, der har måttet undvære rengøring, og dét ønske er med i den aftale om hjælp til landets ældre, som et bredt politisk flertal nu har indgået.

“Endelig kommer der en håndsrækning til de ældre. Det har vi kæmpet for i lang tid, og jeg er rigtig glad for, at de mange ældre, der ikke har fået gjort rent eget hjem i lang tid, nu skal tilbydes en ekstra grundig rengøring,” siger DFs ældreordfører Karina Adsbøl.

Vejen banet for plejehjemsbesøg

Aftalen betyder også, at der nu skal findes løsninger, så plejehjemsbeboere igen kan få besøg.

“Det har været vigtigt for Dansk Folkeparti, at vi fandt en løsning, så pårørende igen kan besøge deres ældre på plejehjemmene. Nu bliver der afsat midler til at indrette sig lokalt, så besøg kan ske under forsvarlige forhold,” siger Karina Adsbøl.

I aftalen er der sat midler af, så plejehjem kan indrettes til sundhedsmæssigt forsvarlige besøg. Det har man allerede gjort på Tornbjerg Friplejehjem, hvor en “samtaleboks” sikrer beboerne mod Corona-smitte, når de har besøg. Beboer Agnethe “Nete” Thomsen og forstander Christine Wille afprøver her boksen. Foto: Christian Nordholt/Ritzau Scanpix

Hun glæder sig også over, at aftalen har fokus på at bekæmpe ensomhed og aflastning til pårørende med demente i eget hjem:

”Der er sat midler af til en række initiativer, der skal forebygge ensomhed blandt ældre, og der er midler til, at ældre pårørende, som har gået hjemme med en demen mand eller kone, kan få aflastning. Begge dele har været vigtige for Dansk Folkeparti,” siger Karina Adsbøl.

Ældreordfører Karina Adsbøl, Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

Venstre sprang fra

Alle Folketingets partier på nær Venstre er med i aftalen. Venstre forlod forhandlingerne torsdag aften i utilfredshed med, at det i forhandlingerne kun lykkedes at hæve rammen fra 140 til 145 millioner kroner. Men efter Venstres exit kom der yderligere 20 millioner på bordet. Dermed er rammen på 165 millioner kroner, fortæller Karina Adsbøl.

”Jeg synes at vi fra Dansk Folkepartis side har fået tilkæmpet os nogle gode ting i aftalen. Selvfølgelig kan man altid ønske sig mere, men vi også mange partier, der har skullet mødes om det her, så jeg er rigtig godt tilfreds,” siger DFs ældreordfører.