Kristian Thulesen Dahls 1. maj-opfordring: Læg nu forslaget om tidlig pension frem, Mette

0
1196
Kristian Thulesen Dahl (DF) kommer med en klar opfordring til regeringen: Fortæl nu hvem I vil give ret til at gå på tidlig pension. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Dansk Folkepartis formand mener, at regeringen burde have brugt 1. maj til at fortælle lønmodtagerne, hvem der skal have ret til tidlig pension. Men statsminister Mette Frederiksen afviser: ”Danskerne ved godt, at jeg har travlt med coronakrisen lige nu”

Statsminister (S) Mette Frederiksen burde have brugt sin 1. maj-tale til at præsentere regeringens udspil om ret til tidlig pension. Det mener Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl.

Regeringen har ladet forstå, at den stort set har et færdigt forslag klar i skuffen. Men på grund af coronakrisen har den valgt at udskyde lanceringen til efteråret.

Men planerne burde lægges frem nu, mener Kristian Thulesen Dahl. Danskerne har krav på at få at vide, hvilke grupper, der skal være omfattet.

”Jeg tror, der er mange danskere i 50erne – specielt i denne tid, hvor mange frygter for deres job – der ønsker at se, om de er med på den positivliste over folk, der skal have ret til tidlig pension, som Socialdemokratiet har liggende i skuffen. Derfor synes jeg, at Mette Frederiksen skulle lægge tingene frem på sådan en 1. maj, så folk kan se, hvem det er Socialdemokratiet har i sigtekornet,” sagde Kristian Thulesen Dahl fredag til TV2 News.

Han godtager ikke regeringens forklaring med at forslaget udskydes på grund af coronakrisen. Hvis der ligger et forslag klar, kan man sagtens diskutere det nu, corona eller ej.

”Jeg synes, det er forkert af regeringen, at de har udskudt det her til efteråret. Vi kan godt holde til at have en diskussion om nedslidtes forhold samtidig,” siger Kristian Thulesen Dahl til DR.dk.

Statsminister Mette Frederiksen holder 1. maj tale på Arbejdermuseet. Hun burde have brugt talen til at fortælle, hvem der skal have ret til at gå på tidlig pension, mener DFs formand Kristian Thulesen Dahl. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Udskudt og udskudt og…

Forslaget om ret til tidlig pension var Socialdemokratiets helt store slagnummer i valgkampen i 2019. Det blev lanceret under overskriften ”Nu er det Arnes tur”, og Mette Frederiksen lovede, at det var noget af det første, en ny S-regering ville kaste sig først over.

Regeringen valgte dog at udskyde lanceringen til efter overenskomstforhandlingerne, men efter at de er afsluttet, har regeringen altså valgt endnu en udskydelse.

Kristian Thulesen Dahl siger, at ”man godt kan frygte, at de aldrig får lagt det frem”, og han sammenligner sagen med daværende statsminister Helle Thorning Schmidts berygtede ”Der kommer en god løsning i morgen”. Det var den udtalelse, Thorning Schmidt kom med, da hun på et pressemøde igen og igen afviste at svare på spørgsmål om den betalingsring rundt om København, som aldrig blev til noget.

En af de socialdemokratiske plakater fra foråret 2019, hvor Arne og andre nedslidte får at vide, at det er deres tur til at kunne gå på pension.

Ikke tiden til ekstra bankskat

Når DF-formanden er begyndt at tvivle på, om regeringen får lagt sit forslag frem, er det på grund af finansieringen. Socialdemokratiet mener, at planen kan realiseres for 3 milliarder kroner om året, hvoraf 1,5 mia. kroner skal finansieres af en ekstra skat på banker. Men 3 mia. kroner er alt for lidt, og det er ikke tidspunktet for ekstra skatter på bankerne, mener Kristian Thulesen Dahl.

”I den nuværende situation kan man ikke komme rendende til bankerne med en ny skat. Det vil virke fuldstændig barokt, at man med den ene hånd beder dem om at låne flere penge ud og lemper kravene til bankene, mens man med den anden hånd strammer skruen ved at komme med en ny skat,” siger DF-formanden til DR.dk.

Statsminister Mette Frederiksen afviser at lægge pensionsforslaget frem nu. Efter sin 1. maj-tale på Arbejdermuseet sagde hun sådan her til pressen:

”Jeg er faktisk ikke sikker på, at der sidder en masse mennesker og tænker, at jeg midt i en coronakrise skal fremlægge store reformforslag. Danskerne ved da godt, hvad jeg bruger stort set hver af alle mine vågne timer til hver eneste dag og har gjort det i nogle måneder. Det er at få Danmark igennem den her krise. Det er dét, der er min opgave. Det er at redde menneskeliv,” lød det fra statsministeren.

Læs også: Arnes tur? DF vil have forslaget om tidlig pension lagt frem nu