Kirker ringer med klokkerne for Danmarks befrielse

0
4288
Befrielsen 4 maj 1945. Glade danskere på Rådhuspladsen i København. Foto: Sven Gjørling/Ritzau Scanpix

75-året for befrielsen vil blive markeret med kirkeringning både 4. og 5. maj. Dansk Folkepartis kirkeordfører Marie Krarup glæder sig over, at kirkerne kan deltage i markeringen af befrielsen, trods corona-nedlukningen

Mandag kl. 20.36 er det præcis 75 år siden, at frihedsbudskabet lød fra BBC i London. Fem års tysk besættelse af Danmark var slut, og danskerne strømmede ud på gaderne for at fejre, at Danmark atter var frit.

Corona-krisen betyder desværre, at en række arrangementer i anledning af 75-året for befrielsen er aflyst. Men nu står det klart, at mange kirker trods corona-nedlukningen vil markere 75-året.

Det sker med ringning af kirkeklokker mandag den 4. maj kl. 20-21 og igen tirsdag den 5. maj, hvor morgen- og aftenringningen er udvidet til 15 minutter.

Dansk Folkepartis kirkeordfører Marie Krarup glæder sig over beslutningen. Hun rettede i sidste uge en henvendelse til kirkeminister Joy Mogensen for at høre om mulighederne for kirkeringning i anledning af befrielses-jubilæet. Det skete på baggrund af en henvendelse til Folketingets kirkeordførere fra en borger, der opfordrede til at markere jubilæet med kirkeringning, og fredag meddelte kirkeministeren, at hun synes godt om ideen – og at den bakkes op af landets biskopper.

”Jeg synes, det er skønt, at vi hylder det frie Danmark, og det giver god mening, at kirkerne deltager. Normalt skal kirkeringning kun bruges i forbindelse med kirkelige handlinger, men her er der en god anledning. For vi takker Vorherre for, at vi blev frie i 1945 og stadig har den frihed i dag,” siger Marie Krarup.

“Normalt skal kirkeringning kun bruges i forbindelse med kirkelige handlinger, men her er der en god anledning”

Marie Krarup, kirkeordfører (DF)

Hun minder om, at Vorherre også takkes i befrielsessangen “En lærke letted”, kendt som “Og det blev forår og Danmark frit”. Her lyder fjerde vers af Mads Nielsens berømte tekst sådan her:

Men du, som styrter de stoltes riger

og løser fangne af bolt og bånd,

dig flyver hjerternes tak i møde,

vor skæbne er i din stærke hånd.

Nu er det forår og Danmark frit,

Velsign det, Herre, fra sund til klit

Opfordringen til at ringe med kirkeklokkerne hænger også sammmen med, at landets kirker kimede med klokkerne i 15 minutter fra kl. 8 om morgenen lørdag den 5. maj 1945. Det skete samtidig med, at den tyske kapitulation i Danmark officielt trådte i kraft.