Støjberg skal svare på spørgsmål om erstatning til asylpar

0
1759
Det syriske kærestepar Alnour Alwan (28) og Remaz Alkayal (20) fotograferet sammen med deres søn, Mohammed, i deres hjem i Glud ved Horsens, fredag den 1. marts 2019. Det syriske asylpar fik i fredags tilkendt en godtgørelse på hver 10.000 kroner efter at være blevet adskilt og placeret på hver deres asylcenter i 2016. Foto: Michael Drost-Hansen/Ritzau Scanpix

Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen er forarget over, at et asylpar har søgt og fået erstatning fra den danske stat, fordi de blev placeret på hver deres asylcenter. Han vil nu have udlændinge- og integrationsministeren til at svare på spørgsmål om sagen

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg skal nu svare på spørgsmål om et ungt asylpar, som i fredags fik tilkendt en erstatning fra den danske stat på 20.000 kroner i Københavns Byret.

Parret får erstatningen, fordi de i 2016 blev placeret på hver deres asylcenter, fordi hun var under 18 år. Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen kaldte det i fredags for ”uforskammet”, at parret har lagt an mod den danske stat, og han har nu bedt ministeren om at svare på flere spørgsmål i sagen.

Martin Henriksen ønsker svar på, hvor mange asylansøgere og flygtninge, der indenfor de seneste fem år har lagt sag an mod staten eller andre offentlige myndigheder. Han vil høre, hvad Støjberg selv mener om sagen, og han vil have ministeren til at vurdere mulighederne for at afskære eller begrænse asylansøgere og flygtninges muligheder for at lægge sag an.

Martin Henriksen skriver i spørgsmålet til ministeren:

”Hvilke muligheder er der for enten helt at afskære eller alternativt begrænse asylansøgeres og/eller flygtninges muligheder for at føre retssager mod den danske stats eller andre offentlige myndigheder eksempelvis ved i visse tilfælde at fjerne muligheden for at søge økonomisk kompensation, således at domstolen fortsat kan dømme men uden at tildele økonomiske kompensation i tilsvarende sager”.

Martin Henriksen sagde i fredags, at han ”simpelthen ikke forstår” den tankegang, der ligger bag, at asylsøgere eller flygtninge lægger sag an mod det land, som har givet dem tag over hovedet og sørget for dem:

”Jeg kan næsten ikke være i mig selv, når jeg tænker på, hvor uforskammet det er overfor Danmark,” sagde DF-ordføreren til Ritzau.

73.000 kroner i sagsomkostninger

Det syriske kærestepar Alnour Alwan og Rimaz Alkayal er i dag 28 og 20 år. I 2016 var Rimaz under 18 år, og parret blev derfor placeret på hver deres asylcenter som konsekvens udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs omstridte barnebrudsinstruks. Det var den instruks, der skulle forhindre, at mindreårige under 18 år boede sammen med ældre ægtefæller.

Parret får erstatning, fordi de ikke blev hørt, da de blev adskilt. De havde krævet 50.000 kroner, men får 10.000 kroner hver. Derudover skal Udlændingestyrelsen betale ca. 73.000 kroner i sagsomkostninger og procesrenter.

Parret bor i dag en lejlighed i Hedensted Kommune sammen med deres søn.