EU’s kamp mod fake news kan føre til censur, advarer DF’ere

0
3009
Regionsrådsmedlem Erik Høgh-Sørensen (DF) til møde i Det Europæiske Regionsudvalg, hvor han som den eneste stemte imod tilslutningen til EU-initiativ mod fake news og misinformation. Han frygter, at det vil føre til censur.

EU-Kommissionen vil bekæmpe misinformation og fake news med en større pakke af initiativer. Blandt andet skal der iværksættes et uafhængigt korps af faktatjekkere. Dansk Folkeparti er modstander af planerne, som partiet frygter vil ende i censur og begrænsninger af ytringsfriheden

Folketingskandidat og regionsrådsmedlem Erik Høgh-Sørensen (DF) var ene om stemme imod, da Det Europæiske Regionsudvalg for nylig stemte om opbakning til et EU-forslag, der skal bekæmpe fake news og misinformation på nettet.

EU-forslaget rummer en stribe tiltag, bl.a. ansættelse af uafhængige faktatjekkere, der kan tjekke tvivlsomme nyheder, og støtte til lokale medier, så de kan konkurrere med giganter som Facebook, Snapchat og Youtube.

Men Erik Høgh-Sørensen frygter, at EU’s kamp mod misinformation vil føre til censur. Derfor tog han som den eneste ordet ved Det Europæiske Regionsudvalg, som fandt sted i Bruxelles den 6. februar.

Og som den eneste af 80 tilstedeværende delegerede valgte han at stemme imod EU-Kommissionens forslag, som har titlen ”Bekæmpelse af desinformation på internettet: en europæisk tilgang”.

”EU-forslagets titel lyder tilforladelig, men det er så vagt formuleret, at EU, Twitter, Facebook og andre kan censurere snart sagt alt og alle uden hensyn til Grundloven,” siger Erik Høgh-Sørensen til ditOverblik.dk.

“Bevidstgørelsesprogrammer”

På mødet i Bruxelles kritiserede han den upræcise ordlyd i EU-forslaget. Han advarede om, at forslaget vil kunne misbruges af et flertal til at indskrænke ytringsfriheden for et mindretal:

”Ordlyden er vag og tvetydig og sender os på en glidebane mod dét, vi ikke ønsker, nemlig en indskrænkning af presse- og ytringsfriheden,” sagde Erik Høgh-Sørensen, der er journalist og har en fortid som EU-korrespondent for Ritzau i Bruxelles.

To andre delegerede undlod at stemme, men de øvrige 77 fremmødte stemte for. Dermed sagde Det Europæiske Regionsudvalg ja til forslaget, der også anbefaler ”gennemførelse af oplysnings- og bevidsthedsgørelsesprogrammer for befolkningen” og oprettelse af et ”system til vurdering af pålideligheden af informationskilder”.

“Det sender os på en glidebane mod dét, vi ikke ønsker, nemlig en indskrænkning af presse- og ytringsfriheden”

Erik Høgh-Sørensen, regionsrådsmedlem (DF)

DF-ordfører: Vi vil få absurde sager, hvor satire vil blive kaldt fake news

I Folketinget har Dansk Folkepartis EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth også kritiseret EU-forslaget. Han forudser, at der vil komme sager, hvor satiriske indslag vil blive stemplet som fake news.

”Det er jo en ekstremt vanskelig sondring om noget er fake news eller satire. Det afhænger af øjnene, der ser. Vi kommer til at opleve absurde sager, hvor eksempelvis dansk satire vil blive stemplet som fake news i andre lande, hvor man måske ikke forstår dansk ironi og sarkasme,” siger Kenneth Kristensensen Berth.

Han har bedt udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) svare på, hvordan EU har tænkt sig, at der skal skelnes mellem falske nyheder og satire og parodi. Udenrigsministeren skriver i et kort svar, at desinformation er falske eller vildledende nyheder, som er ”til skade for offentligheden”, mens desinformation ikke er ”utilsigtede fejl, satire og parodi, eller nyheder og kommentarer, der helt tydeligt er partiske”. Set med udenrigsministerens øjne er der altså ikke grund til bekymring.

“Brug din kritiske sans”

Så roligt ser Kenneth Kristensen Berth ikke på EU-kommissionens initiativ:

”Jeg er meget bekymret. Det er et indgreb mod vores ytringsfrihed. Det kommer nu, fordi EU-Kommissionen er bekymret for valget til EU-parlamentet, og fordi man vil forsvare de EU-institutioner, der er under beskydning. Man frygter, at russere vil blande sig i valget med falske informationer. Men den slags imødegår man bedst ved saglig oplysning fremfor censur,” siger Kenneth Kristensen Berth.

EU-Kommissionen vil oprette et uafhængigt netværk af faktatjekkere og en online-platform om misinformation. Vil det ikke være en hjælp for borgerne?

”Det afhænger så sandelig af, hvem der sidder i sådan en enhed. Det vil jo være ekstremt politisk. Folk fra Enhedslisten og Venstre vil formentlig have vidt forskellige opfattelser af, hvad der er misinformation. Så det lader sig ikke gøre. Jeg synes det her er enormt indgribende. Jeg vil i stedet opfordre til, at folk bruger deres kritiske sans, når de får nogle informationer. Jeg er meget stor tilhænger af, at man ansvarliggør folk, i stedet for at behandle dem som børn,” siger Kenneth Kristensen Berth.

“Folk fra Enhedslisten og Venstre vil formentlig have vidt forskellige opfattelser af, hvad der er misinformation”

Kenneth Kristensen Berth, EU-ordfører (DF)