IS-brudene: Selv i flygtningelejrene er de lige ekstreme

0
4372
IS-kvinder og børn i en kurdisk lejr. Britiske journalister har mødt IS-kvinder i lejrene, som håber, at IS-kalifatet vil rejse sig af asken. NB: Kvinderne på billedet er ikke de omtalte i artiklen. Foto by Delil SOULEIMAN / AFP

Britiske journalister er chokerede over at besøge flygtningelejre i Syrien. Selv efter rædslerne under IS er mange af de kvinder, der tog del i livet og kampene, lige så ekstreme som før

Blandt dem, der slap væk fra terrorgruppen IS’ sidste bastion, er der hundreder af kvinder og børn, der stadig har et britisk pas. Mange af dem er blevet samlet op af kurderne i Syrien og anbragt i en særlig flygtningelejr, al Hawl. Her kommer der ofte britiske journalister forbi for at høre hvordan de kvinder, der ofte stak hjemmefra som ganske unge, klarer sig.

Kvinder som Shamima Begum, der stak hjemmefra som 15-årig. Selvom hun har set meget, og selv mistet to babyer i elendigheden, fortryder hun intet. IS var den rigtige løsning for muslimer i kampen mod Vestens værdier.

Selv hendes mand, en hollænder, er mere ydmyg. Han har sagt i interviews, at han fortryder at have sluttet sig til IS. Og hævder, at han ikke deltog i ret mange af kampene.

 Uforbederlige

Nye besøg i lejrene viser, at mange andre er mindst lige så ekstreme som Shamima Begun. Sky News’ korrespondent Alex Rossi beskriver lejren som et sted, glemt af verden og fuld af ulykke. Kvinderne var ofte var meget unge, da de blev gift med IS-krigere, og nu lever de pakket ind deres burkaer, mens deres børn leger i snavset.

”De er udstødte og ofte statsløse. Ingen vil kendes ved dem,” fastslår journalisten Rossi.

En kvinde fortæller journalisten, at et nyt IS vil rejse sig igen fra asken. Og alt det med terroren er bare medierne, der vil få IS til at fremstå som monstre.

”Der er en lugt af menneskelig afføring, der gennemtrænger alt. Men selv her i elendigheden er der ingen anger. De fleste her er stadig lige ekstremistiske,” skriver Rossi.