Støjberg melder afbud, når FN-pagt skal underskrives

0
2421
Inger Støjberg (V), udlændinge- og integrationsminister.

I næste uge skal den omstridte FN-pagt Global Compact om migration underskrives i Marrakech. Men hvem der skal deltage fra dansk side er indtil videre uklart. Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) bliver det i hvert fald ikke

Det bliver uden udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), når den danske regering i næste uge tilslutter sig FNs omstridte migrationspagt Global Compact på et møde i Marrakech i Marokko.

Ifølge Jyllands-Posten var det ellers planen, at Inger Støjberg skulle repræsentere Danmark i Marrakech. Men ministeren siger til avisen, at hun ”ikke ser sig selv som deltager i konferencen”.

Regeringen har de seneste uger forsvaret Global Compact-aftalen, og onsdag skal Inger Støjberg og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) svare på spørgsmål om FN-pagten i Folketinget. Det sker i en hasteforespørgsel, som Dansk Folkeparti har taget initiativ til.

Men selv om Støjberg altså forsvarer aftalen, har hun valgt ikke at deltage i Marrakech. Det sker, selv om FN ønsker deltagelse af en repræsentant fra ”allerhøjeste embede”.

”Vi kommer til at afgive en stemmeforklaring, og det behøver jeg ikke at deltage i. Jeg har ikke tidligere deltaget i den slags konferencer, og jeg ser heller ikke mig selv som deltager til den her konference,” siger Inger Støjberg til Jyllands-Posten.

”Vi kommer til at afgive en stemmeforklaring, og det behøver jeg ikke at deltage i”

Inger Støjberg, udlændinge- og integrationsminister (V), til Jyllands-Posten

DF: De kan jo sende Jan E. Jørgensen

Dansk Folkeparti kritiserer aftalen, som partiet mener er i direkte modstrid med den stramme, danske udlændingepolitik. Partiet har opfordret regeringen til at følge de EU-lande, bl.a. Østrig og Ungarn, som har valgt ikke at tilslutte sig aftalen. Kritikken er hidtil blevet afvist af regeringen, som dog har besluttet, at der skal udarbejdes en såkaldt ”stemme-forklaring”, som præciserer, hvad Danmark siger ja og ikke ja til.

Regeringen overvejer nu at sende udviklingsminister Ulle Tørnæs alene til Marrakech, hvor hun skulle have ledsaget Inger Støjberg. Men hvem det ender med, er endnu ikke meldt officielt ud. Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen siger om forvirringen om deltagelsen:

”Jeg kan godt forstå, hvis alle mulige ministre begynder at få ting i deres kalendre, så de ikke har tid. Det kan jo være, det ender med, de sender Jan E. Jørgensen (Venstres kommunal- og EU-ordfører). Han står jo normalt for den slappe del af partiets udlændingepolitik,” siger han til Jyllands-Posten.

Læs også: Læs hele aftalen på dansk: Her er FN’s omstridte migrations-pagt

Læs også: Afrika og Europa tolker Marrakech-aftale vidt forskelligt