Støjberg fik nej til at føre kendt islamkritiker som vidne

0
1724
Ayaan Hirsi Ali talte på Dansk Folkepartis årsmøde i Herning i 2010. Foto: Carsten Lundager

Rigsretten sagde onsdag nej til, at Inger Støjbergs advokater må føre den verdensberømte islamkritiker Ayaan Hirsi Ali som vidne i rigsretssagen. “Hun kan bidrage med ekspertviden om muslimske kvinders manglende frihedsrettigheder,” siger Inger Støjberg

Mens anklagerne har indkaldt en lang række vidner i rigsretssagen mod Inger Støjberg, så har Støjberg og hendes advokater indtil videre kun bedt om at føre to vidner. Det drejer sig om nuværende klimaminister Dan Jørgensen, som i 2016 var udlændingeordfører for Socialdemokratiet, samt den verdensberømte islamkritiker Ayaan Hirsi Ali.

Men nu er antallet af vidner, som Støjberg kan føre, skrumpet ind til ét. Onsdag afgjorde Rigsretten nemlig, at Inger Støjberg ikke får lov at føre Ayaan Hirsi Ali som vidne. Begrundelsen, som 25 ud af 26 dommere i Rigsretten tilslutter sig, er at Ayaan Hirsi Ali ikke er relevant for sagen.

Inger Støjberg mener omvendt, at Ayaan Hirsi Ali er en vigtig stemme i debatten om muslimske barnebrude. Den somalisk fødte forfatter og tidligere hollandske politiker har i følge Støjberg en særlig forståelse for islams kvindeundertrykkelse. Hun ville kunne beskrive, hvad de unge muslimske brude, som Støjberg ønskede at adskille fra deres ældre mænd, havde været udsat for, mener den tidligere Venstre-minister.

“Hun vil kunne bidrage med ekspertviden om kulturel tvang, manglen på frihedsrettigheder for kvinder i den muslimske kultur og selve fænomenet barnebrude. Hun har udgivet mange bøger om netop disse ting i den islamiske kultur,” skriver Inger Støjberg i sit nyhedsbrev forud for dagens retsmøde.

Inger Støjberg interviewes på vej ind til dagens møde i Rigsretssagen. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Ville give pigerne et pusterum

Rigsretssagen handler om hvorvidt det var ulovligt, da Inger Støjberg som udlændinge- og integrationsminister i 2016 besluttede, at alle asylpar skulle adskilles, hvis bruden var under 18 år. På Inger.dk forklarede Støjberg forleden, at hendes beslutning handlede om at give de purunge brude et pusterum fra et ægteskab, de muligvis ikke havde valgt selv.

“Pigerne kom til en helt anden kultur, hvor piger og drenge, kvinder og mænd er lige meget værd. Jeg ønskede at give dem et pusterum så de kunne tænke over, om den mand, som de var blevet gift med og var kommet hertil sammen med og var noget ældre end dem, om det var en mand de ville forblive sammen med, eller som de ville skilles fra,” forklarede Inger Støjberg.

Ayaan Hirsi Ali har tidligere udtalt sin støtte til Inger Støjbergs ageren i barnebrudssagen.

“Hvis du har love, værdier og normer i Danmark, så skal du stå fast på dem. Jeg er enig med den minister, som nu er i problemer,” sagde berømte islamkritiker, som nu bor i USA, i foråret til Jyllands-Posten, i følge netavisen Pio.

Læs også:

Forfatter til bog om Støjberg-sagen: ”Det er en politisk skueproces”