Statsministeren nægter at svare på spørgsmål fra DF. Skandaløst, mener Peter Skaarup

0
6723
Statsminister Mette Frederiksen (S) under en forespørgselsdebat i sidste uge i Folketinget. Statsministeren har sagt nej til at møde op i Folketinget på onsdag og svare på spørgsmål om EU's vaccineindsats og corona i ghettoerne fra Dansk Folkeparti. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Dansk Folkeparti har stillet fire spørgsmål til statsminister Mette Frederiksen (S), som hun skal besvare i onsdagens faste spørgetid i Folketinget. Men statsministeriet har sendt spørgsmålene videre til andre ministre

For tre uger siden nægtede statsminister Mette Frederiksen (S) at møde op i et samråd, som Dansk Folkeparti og Venstre havde indkaldt til. Nu har Mette Frederiksen så endnu en gang sagt nej til at svare på spørgsmål fra DF. Statsministeriet har i weekenden meddelt Dansk Folkeparti, at Mette Frederiksen ikke møder op og svare på fire spørgsmål, som DF har stillet til hende i onsdagens spørgetid i Folketinget med ministrene. I stedet har statsministeriet videresendt spørgsmålene til en række fagministre.

Dermed kommer statsministeren ikke til at svare på to spørgsmål fra Morten Messerschmidt om hendes tur til Israel i sidste uge. Messerschmidt ville have statsministeren til at forklare, om hun mener, at EU’s vaccineindsats har slået fejl, siden hun valgte at rejse ned og forhandle et vaccine-samarbejde med Israel og Østrig. Han ville også have statsministeren til at svare på, om hun fremover vil være mere tilbageholdende med at give EU mere magt. Men disse spørgsmål er sendt videre til andre ministre.

Statsministeren kommer heller ikke til at svare på, hvad hun mener om, at coronasmitten lige nu eksploderer blandt ikke-vestlige indvandrere i bl.a. Vollsmose. Dét problem har DFs værdiordfører Pia Kjærsgaard stillet to spørgsmål om til statsministeren. Pia Kjærsgaard ville bl.a. vide, om Mette Frederiksen er enig i, at den udbredte coronasmitte skyldes kulturelle forhold. Men de spørgsmål har statsministeren valgt at sende videre til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye.

Skaarup: Dybt udemokratisk

Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup har mildest talt ikke forståelse for, at statsministeren ikke selv vil svare på spørgsmål i folketingssalen.

”Det er helt skandaløst at se en statsminister, der pryder sig af topstyring i hendes regering som samtidig nægter at stille op til spørgsmål og samråd fra Folketingets partier. Det er dybt udemokratisk, at hun gemmer sig ved alle kritiske spørgsmål,” siger han til ditOverblik.

Hvorfor har I valgt at stille spørgsmålene til statsministeren i stedet for fagministrene?

”Fordi det var Mette Frederiksen, der rejste til Israel, og det er hende, der har stået på adskillige pressemøder og talt om corona. Men når der kommer kritiske spørgsmål, står hun af og lader det være op til hendes ministre. Man kan da ikke tillade sig at flygte fra kritiske spørgsmål,” siger Peter Skaarup.

Vil tage sagen op

Statsministeren er formodentlig regeringens travleste minister. Er det ikke fair, at hun ikke har tid til at møde op i spørgetiden hver onsdag?

”Minister betyder tjener. Man skal altid have tid til folketinget. Jeg synes, at hun foregøgler befolkningen at der er åbenhed og medinddragelse. Borgerne har ganske enkelt ret til at høre landets statsminister svare på kritiske spørgsmål og ikke blot læse på Facebook eller ved selfies på Instagram, hvad hun mener. Det her er helt skandaløst, og vi vil tage det op i Folketingets udvalg for forretningsorden,” siger Peter Skaarup.

“Historisk lukket regering”

DFs gruppeformand mener, at S-regeringen optræder mere lukket og mindre villig til at samarbejde med Folketinget end tidligere regeringer.

”Det er en historisk lukket og egenrådig regering, vi er vidne til i de her år. Jeg har aldrig nogensinde oplevet en statsminister og en regering der er så lukket,” siger Peter Skaarup.

Læs også:

Statsministeren nægter at svare på corona-spørgsmål

FAKTA: DISSE SPØRGSMÅL VIL STATSMINISTEREN IKKE SVARE PÅ

1) Til statsministeren af: Morten Messerschmidt (DF):

Vil statsministeren i lyset af sin rejse til Israel bekræfte, at EU’s vaccineindsats overordnet set har slået fejl, og at det i bagklogskabens lys derfor også var en fejl fra begyndelsen at overlade den danske vaccinestrategi til EU?

2) Til statsministeren af: Morten Messerschmidt (DF):

Vil statsministeren – i lyset af EU’s fejlslagne vaccinestrategi – fremover vise mere tilbageholdenhed med at give EU flere ressourcer og mere magt over danske forhold, og vil statsministeren tage initiativ til en regeringskonference med henblik på at drøfte, hvordan EU fremadrettet stækkes?

3) Til statsministeren af: Pia Kjærsgaard (DF):

Hvad er statsministerens holdning til den øgede coronasmitte i indvandrertunge områder så som Vollsmose og andre ghettoer, og hvordan mener ministeren, at vi skal komme coronasmitten i indvandrermiljøer til livs?

4) Til statsministeren af Pia Kjærsgaard (DF):

Er statsministeren enig i, at den udbredte coronasmitte blandt ikkevestlige indvandrere primært skyldes kulturelle forhold?