Tre års fængsel til kvinde, som tog sin søn med til IS

0
1709
IS-krigere marcherer i Raqqa i Syrien. Arkivfoto Uncredited/Ritzau Scanpix

I dag faldt dommen over en nu 31-årig kvinde med pakistansk baggrund, der er blevet kendt i hele Skandinavien for at tage sin dengang toårige søn med ned til Syrien og terroristerne i IS

Dommen lyder på tre års fængsel, som kvinden umiddelbart har anket. Dommerne lagde vægt på at hun med sine handlinger har skadet sin egen søn og at hun har optrådt hensynsløst overfor faderen til drengen, som hun var skilt fra. I Syrien blev hun gift med en IS-kriger og fik to døtre med ham.

Drengen bor i dag hos sin far, mens hendes to døtre bliver passet af de sociale myndigheder. Familien til pigernes far, der blev dræbt i kamp, vil have dem hjem til Tunesien. De har tidligere sagt til journalister, at det ikke vil være godt for pigerne at vokse op i et tolerant land som Sverige.

Helt uskyldig

Kvindens advokat har bygget forsvaret på en påstand om, at hun ikke ville blive i Syrien, men at blev holdt fanget af IS. Et vidne har under retssagen sagt, at det bestemt var en mulighed. To andre vidner, der kendte kvinden personligt, har derimod forklaret, at hun var fast besluttet på at blive en del af terrorgruppen IS og på at blive i Syrien.

Trods de klare udsagn imod hende valgte hun umiddelbart at anke sagen, da hendes advokat i dag opsøgte hende i fængslet for at fortælle om dommen. Der er i anken nedlagt påstand om frifindelse. Dermed skal landsretten tage stilling til hele sagen igen.

Det er under retssagen kommet frem, at den svenske efterretningstjeneste tiltror hende en mere aktiv rolle i terrornetværket. Så klart, at det var en del af tiltalen mod hende. Med det var ikke en del af dommen i dag.

I det hele taget har sagen vist, hvor svært det er for Sverige at håndtere sine ekstreme muslimer. Omkring halvdelen af de godt 300 svenske statsborgere, der valgte at kæmpe for IS, har overlevet kampene og har sneget sig tilbage til folkehjemmet. Og selvom mange af dem igen er aktive på den ekstreme fløj, foregår der reelt ingen retsforfølgelse, men højest en overvågning.

Når retsvæsenet kunne bygge en sag mod kvinden, der i svenske medier er kendt som IS-bruden fra Landskrona, skyldes det alene hendes vilje til at bringe sin søn ind i fare. Det at bevise terror i svensk retssal er tydeligt for vanskeligt.

Kilder: Expressen, SVT, GT