Solfarme og atomkraft – disse klimatiltag kan bedst betale sig

0
578
Store solfarme er langt mere effektive end solceller på taget, når det gælder om at spare CO2.

Mens rød blok taler om store og ukendte investeringer i deres klimapolitik, så er det allerede nu muligt at gøre meget for klimaet for små midler. Meget af det giver direkte overskud

I den meget omtalte rapport fra organisationen Drawdown viser forfatteren Paul Hawken sammen med 70 forskere fra alle lejre, hvad der giver bedst hjælp til klimaet og hvad det skal koste. Rapporten blev kendt for at fremhæve, at det, der giver størst reduktion i de såkaldte klimagasser, er at skifte alle gamle køleskabe og fryseanlæg ud. Men dykker man længere ind i rapporten, ser man, hvad der kan betale sig at gøre.

Billedet er entydigt: Små hobbyprojekter batter intet sammenlignet med store projekter, der bruger den seneste teknologi. For eksempel giver store solfarme næsten dobbelt så store besparelser i CO2 sammenlignet med solceller på taget. Og hvor de sidste giver en mindre besparelse, så giver de store solfarme en markant besparelse – mere end 5000 milliarder dollars over 30 år, fordi de erstatter behovet for andre energikilder.

Mest kontroversielt er anbefalingen af atomkraft. Fordi nye atomkraftværker erstatter andre kraftværker, er udgiften næsten nul – og til gengæld giver de så et overskud på mere end 1700 milliarder dollars. Men en plads som den 20. bedste løsning på at spare klimagasser er næppe nok til at skabe begejstring for den teknologi.

Markant er også vurderingen af, at kvinder kan spille en afgørende rolle – sammenlignet med den mandsdominerede udvikling i dag. At investere i pigers uddannelse og tillade en fornuftig familieplanlægning giver til sammen større besparelse i drivhusgasser end alle de andre 98 punkter på Drawdowns liste. Eller mere end 100 gange så store besparelser som en øget brug af elcykler.

Ingen panik

Rapporten lægger ikke op til en masse forhastede løsninger. Tværtimod hedder det i indledningen til rapporten, at man har taget udgangspunkt i ’fornuftige, men robuste’ investeringer fra 2020 og 30 år frem. Her sammenligner man to tal: niveauet fra 2014 plus en vækst svarende den almindelige vækst bliver sammenlignet med en robust, men fornuftig stigning.

Rapporten lægger ikke op til en masse forhastede løsninger.

I det regnestykke er elbiler en katastrofe. Mens investeringer i normale vindmøller og de store solfarme giver pengene tilbage flere gange, koster flere elbiler det dobbelte af hvad der kan spares. I det hele taget er flere elbiler det ubetinget dyreste på listen.

Når det kommer til at isolere huse, så vil det på verdensplan koste mere end hvad der spares. Det samme gør for moderigtige beplantninger af hustage eller anlæg til indvinde bølgeenergi.

Se listen fra Drawdown her. Læg mærke til de to søjler til højre, der både viser hvad de forskellige tiltag vil koste – og hvilke besparelser, der er mulige.