Socialdemokratisk overborgmester-kandidat vil legalisere hash i København

0
1554
Københavnere, der er fyldt 18 år, skal kunne gå i særlige statsdrevne butikker og købe hash til eget forbrug, mener Socialdemokratiets overborgmesterkandidat i København. Arkivfoto

Sophie Hæstorp Andersen, favorit til at blive overborgmester i København, vil tillade salg af hash til voksne københavnere. “Deprimerende,” mener DFs spidskandidat Finn Rudaizky

Legalisering af hash bliver ét af de socialdemokratiske slagnumre til kommunalvalget i Københavns Kommune. Partiets overborgmesterkandidat Sophie Hæstorp Andersen skriver på Facebook, at hun som overborgmester vil søge at få opbakning i Folketinget til en forsøgsordning, så København kan sælge hash “under ordentlige og sikre forhold”.

“Populært sagt kan man kalde modellen for en ”Systembolaget”-model, som I måske kender fra Norge og Sverige, hvor man sælger alkohol i udvalgte butikker,” skriver Sophie Hæstorp Andersen.

Hun forestiller sig, at salget skal ske via statsejede og statsdrevne butikker, der kun sælger til personer over 18 år og samtidig tilbyder rådgivning til personer, der er blevet afhængige af hash. Samtidig skal det forbydes at ryge hash i det offentlige rum.

“Vil tage levebrødet fra banderne”

Sophie Hæstorp Andersen mener, at en sådan “kontrolleret” legalisering vil gøre det af med bandekriminelles salg af hash.

Forslaget kommer efter, at en 22-årig mand i sidste måned blev skuddræbt i Pusherstreet på Christiania. Det har fået en større gruppe christianitter til at gå til kamp mod hashsalget i Pusherstreet. 100 navngivne cristianitter har skrevet under på, at Pusherstreet skal lukke, og denne kamp bakker Sophie Hæstorp Andersen “entydigt op”, skriver hun. Men kampen mod de kriminelle hashhandlere kræver i følge hende en legalisering af hash:

“Hvis vi skal gøre op med den kriminalitet, som unægteligt foregår i den københavnske underverden og særligt på Christiania, må vi gå efter sikkerhed først og tage bandernes levebrød fra dem. Samtidig vil en legalisering af salg af cannabis betyde, at vi kan føre bedre kontrol med brugen af stoffet og tilbyde hjælp til dem, der er afhængige af det,” skriver Sophie Hæstorp Andersen.

Sophie Hæstorp Andersen på Facebook.

DF: Hvor naiv kan man være?

Dansk Folkepartis spidskandidat Finn Rudaizky er helt uenig. Han kalder forslaget deprimerende og mener, at den socialdemokratiske overborgsmesterkandidat udstiller sin manglende viden om de kriminelle narkobander.

“Banderne er oppebåret af magt, identitet, ære og penge. Der er intet belæg for at tro, at legalisering af hash er en metode til at fjerne indtægtsgrundlaget fra banderne. Tværtimod. Dels vil staten komme til at konkurrere med de kriminelle, og dels vil de kriminelles kreativitet sætte en lavine i gang, for eksempel ved salg af kokain. Hvor naiv kan man være?,” skriver Finn Rudaizky i en kommentar.

DFs spidskandidat, der selv bor tæt på Christiania, mener, at hashsælgerne skal bekæmpes af politiet, ikke via en legalisering. Han undrer sig over, at Sophie Hæstorp Andersen, der hidtil har været regionsrådsformand og dermed øverst ansvarlig for sundhedsvæsenet i hovedstadsområdet, nu vil gøre sundhedsskadelig hash legalt.

“Det er mærkeligt, at den tidligere Regionsformand Sophie Hæstorp Andersen, som har stået i spidsen for sundhed, nu bruger langt mere tid på at få det kræftfremkaldende hash legaliseret end på at sætte kræfter ind på at hjælpe de mange unge hashmisbrugere, som i stort omfang dropper ud af et uddannelsesforløb og fremtidsmuligheder. Det er, efter min mening, helt ude i hampen,” skriver Finn Rudaizky.

Finn Rudaizky, Dansk Folkeparti, er medlem af Borgerrepræsentationen i København og Regionsrådet.

“Et stunt i kampen mod Enhedslisten”

Finn Rudaizky mistænker socialdemokraterne for at spekulere kynisk i at tiltrække venstrefløjens vælgere. Den socialdemokratiske overborgmesterkandidat ved nemlig udmærket, at hendes parti i Folketinget er modstandere af at legalisere hash, mener Rudaizky.

”I København prioriteres ikke længere de sundhedsmæssige konsekvenser. Kampen om politisk magt, stemmer og valget den 16. november, prioriteres åbenbart højere. For Sophie Hæstorp Andersen ved jo godt, at der ikke er spor chance for at den socialdemokratiske regering, drømmer om at legalisere hash. Hele Sophie Hæstorps stunt er udelukkende kampen for at Enhedslisten ikke skal løbe med overborgmesterposten,” skriver han i en kommentar.

“Hele Sophie Hæstorps stunt er udelukkende kampen for at Enhedslisten ikke skal løbe med overborgmesterposten”

Finn Rudaizky, spidskandidat, Dansk Folkeparti i København