Skaarup: Statsministeren talte alt for lidt om hjemsendelser

0
3795
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) taler ved tirsagens åbning af Folketingsåret. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2018

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) talte alt for lidt om hjemsendelse af flygtninge i sin tale ved Folketingets åbning. Det mener Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup, som peger på, at der kan spares milliarder til velfærd, hvis markant flere flygtninge sendes tilbage til hjemlandet

“Husly er midlertidigt. Når behovet for beskyttelse ophører, skal man rejse hjem igen. Hjælpe med at genopbygge sit hjemland. Sådan må det være.”

Så mange var ordene om hjemsendelse af flygtninge, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tirsdag talte ved Folketingets åbning.

Ikke meget om et emne, som Dansk Folkeparti har sat øverst på dagsorden i forbindelse med Finanslovsforhandlingerne, og Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup er da heller ikke tilfreds med statsministerens prioritering.

“Mange rigtige tanker om et bedre sygehusvæsen men helt uforståeligt, at statsministeren ikke nævnte hjemsendelser af udlændinge,” skriver Peter Skaarup på Twitter.

DF: Slingrekurs i regeringen

Kritikken kommer efter en weekend, hvor Dansk Folkeparti også var ude med riven efter regeringens udlændingepolitik. Anledningen var en udmelding fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), som i Jyllands-Posten lørdag lagde op til, at IGU-ordningen – integrationsgrunduddannelsen, som er en kombination af skole og lønnet virksomhedspraktik for udlændinge – skal udvides. Det fik DFs udlændingeordfører Martin Henriksen til at kalde regeringens linje for “håbløs slingrekurs”.

Der har også været signaler fra Venstre-kredse om, at Danmark igen skal tage FN-kvote-flygtninge, og de forskellige budskaber har skabt forvirring om, hvor fast Venstre står i sin flygtningepolitik. Det mener Peter Skaarup, som derfor havde håbet på, at statsministeren i sin åbningstale ville gøre det fuldstændig klart, at Venstre og Regeringen har hjemsendelser højt på dagsorden.

“Mange rigtige tanker om et bedre sygehusvæsen men helt uforståeligt, at statsministeren ikke nævnte hjemsendelser af udlændinge

Peter Skaarup (DF) på Twitter

Tvivl om regeringens flygtningepolitik

”I stedet for at regeringen kommer i tvivl om sin egen politik, så burde den sætte hjemsendelser øverst på dagsorden. Hvis vi skal have råd til velfærd, skal der spares markant på ikke-vestlig indvandring. Vi har jo Finansministeriets beregninger, der viser, at ikke-vestlig indvandring i 2015 kostede 36 milliarder kroner. Et tal, der formentlig er højere i 2018,” siger Peter Skaarup.

Hjemsendelses-politikken er også blevet kaldt paradigmeskiftet i udlændingepolitikken. Det handler om at flytte fokus fra integration til at hjemsendelser, og i det lys er Dansk Folkeparti ikke tilfreds med regeringens planer om at udvide IGU-ordningen.

”IGU’en er en dråbe i havet i forhold til ikke-vestlige indvandreres lave erhvervsfrekvens, og problemet med den ordning er, at deltagerne opnår en dagpengeret ad bagvejen, uden at have lavet en reel opsparing. Det er en hån mod de danskere, der må indbetale til dagpengene. Så vores ønske er, at regeringen pakker IGU’en og snakken om kvoteflygtninge væk og fokuserer på hjemsendelser,” siger Peter Skaarup.

“Vores ønske er, at regeringen pakker IGU’en og snakken om kvoteflygtninge væk og fokuserer på hjemsendelser”

Peter Skaarup, gruppeformand (DF)
Regeringen bør sætte hjemsendelser øverst på dagsorden, mener Peter Skaarup (DF), som her ses i en snak med S-formanden Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl (DF) efter folketingets åbning tirsdag. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Syrisk udenrigsminister: Kom hjem

Den syriske udenrigsminister Walid al-Moualem talte fredag til FNs generalforsamling, hvor han opfordrede syrere, der er flygtet fra Islamisk Stat, til at vende hjem og hjælpe med at genopbygge Syrien.

Den opfordring gør det endnu mere relevant at fokusere på hjemsendelser, mener Peter Skaarup, som også peger på nye beregninger fra Finansministeriet, der viser, at der kan spares ca. 2,5 millioner kroner for hver syrisk flygtning og deres familiesammenførte slægtninge, der rejser hjem.

”Udenrigsministerens opfordring skal tages for gode vare, og Danmark må skubbe på for at det sker. Lige nu er der 200-300 syriske flygtninge, som årligt rejser hjem fra Danmark, men det tal skal meget højere op, ikke mindst set i lyset af, hvor meget der kan spares. Det er her vi skal finde pengene til velfærd,” siger Peter Skaarup.

“Alle betingelserne er nu til stede for en frivillig tilbagevenden af flygtninge”

Walid al-Moualem, Syriens udenrigsminister i FN