Skaarup efter dom over Loyal To Familia: ”Nu skal de andre bander forbydes”

0
3579
Københavns Byret afsagde fredag dom i sagen om opløsning af banden Loyal To Familia. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2019

En fantastisk nyhed, siger DFs retsordfører Peter Skaarup om dagens dom i Københavns Byret, der kræver Loyal To Familia opløst. Dansk Folkeparti vil nu have justitsministeren til at forbyde andre bander

”Det er en fantastisk nyhed. Den bedste indtil nu i 2020”.

Sådan lyder reaktionen fra Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup, efter at Københavns Byret fredag afsagde dom i sagen mod indvandrerbanden Loyal To Familia.

Loyal To Familia blev i retten erklæret ulovlig med den begrundelse, at det er en forening, der virker ved vold. Afgørelsen lød sådan her:

”Ved dommen fastslår Københavns Byret, at Loyal to Familia er en forening, og at der er grundlag for at opløse foreningen ved dom efter grundlovens § 78, stk. 1, og stk. 2″.

DF har i flere år arbejdet på et forbud. Derfor er dommen kulminationen på talrige politiske initiativer, spørgsmål til ministre osv., konstaterer Peter Skaarup:

”Det var os, der tog initiativ overfor den tidligere regering til at få et forbud mod banderne, og daværende justitsminister Søren Pape Poulsen valgte så at køre en sag mod Loyal To Familia. Så vi er rigtig glade for dagens dom,” siger han.

Anklagerne Lasse Biehl og Emil Folke efter dagens dom i Københavns Byret. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2019

DF: Nu skal de andre bander forbydes

Men det er kun starten, fortsætter Skaarup. DF vil nu rejse et beslutningsforslag i Folketinget, der skal forpligte justitsminister Nick Hækkerup (S) til at kræve andre kriminelle bander opløst.

”Vi skal sikre, at forbuddet mod banderne håndhæves konsekvent, og vi skal have lukket andre kriminelle bander, der opererer ligesom Loyal To Familia, dvs. med vold, afpresning, skyderier, bombeeksplosioner osv. Og vi mener, at justitsministeren selv kan gøre det uden at gå til Rigsadvokaten først, sådan som det skete med Loyal To Familia, hvor Rigsadvokaten først skulle undersøge muligheden for et forbud,” siger Peter Skaarup.

“Vi skal have lukket andre kriminelle bander, der opererer ligesom Loyal To Familia, dvs. med vold, afpresning, skyderier, bombeeksplosioner osv.”

Peter Skaarup, retsordfører, DF

Anklager: Historisk dom

Det er grundlovens §78, stk. 2, der har fået Loyal To Familia forbudt. Den siger at:

“Foreninger, der virker eller søger at opnå deres mål ved vold, anstiftelse af vold eller lignende strafbar påvirkning af anderledes tænkene, bliver at opløse ved dom”.

Det er blot tredje gang, at en forening bliver erklæret ulovlig ved en domstol i Danmark,  og chefanklager Ida Sørensen kalder i en pressemeddelelse dommen historisk:

“Det er en principiel og historisk dom i kampen mod kriminelle bander og organiseret kriminalitet. Vi har i dag fået byrettens ord for, at LTF er en grundlovsstridig forening, der bruger vold og andre strafbare midler til at opnå kriminelle formål, og det er vi meget tilfredse med,” siger hun.

Forsvarer Michael Juul Eriksen efer dagens dom. Han har anket afgørelsen til landsretten. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

I retten kom det frem, at Loyal To Familias medlemmer betalte kontingent og at størstedelen af medlemmerne havde kriminelle domme. Loyal To Familias forsvarer Michael Juul Erikse mener imidlertid ikke, at det er bevist, at LTF er forening, der virker ved vold. Han har nu anket sagen til Østre Landsret:

”Vi har set nogle domme, hvor enkelte medlemmer er blevet dømt for forskellige former for kriminalitet, men der ikke nogen eksempler i de domme på, at retten har lagt til grund, at pengene skulle gå videre til andre – herunder LTF, ” sagde han til DR efter dommen.