Messerschmidt efter DFs klimakonference: “Nu har vi mappen fuld af grønne ideer”

0
1916
klimadirektør Niels Peter Nørring, Landbrug & Fødevarer, taler på torsdagens klimakonference. De øvrige oplægsholdere ses ved siden af DFs klimaordfører Morten Messerschmidt: Dansk Erhverv v/ klima- og energichef Ulrich Bang, Dansk Energi v/ direktør Lars Aagaard, og Danske Maritime v/ Michael Prehn. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

DF var torsdag vært ved en klimakonference, hvor Landbrug & Fødevarer, Dansk Erhverv, Dansk Energi og Danske Maritime gav deres bud på en grønnere fremtid. DFs klimaordfører Morten Messerschmidt mener, at konferencen viste, at potentialet for Danmark er enormt, hvis dansk klimapolitik har fokus på vækst,  udvikling og samarbejde med erhvervslivet

Dansk Folkeparti har masser af ideer med i mappen, når klimaminister Dan Jørgensen (S) finder kalenderen frem og indkalder til de klimaforhandlinger, der skal følge op på den politisk aftale om en klimalov, som et stort flertal i Folketinget enedes om i december.

Torsdag var DFs klima- og energiordfører Morten Messerschmidt vært for en klimakonference på Christiansborg, hvor fire repræsentanter for erhvervslivet gav deres bud på grøn omstilling, og ifølge Morten Messerschmidt kom der så mange gode forslag på bordet på konferencen, at det bare er om at komme i gang.

”Jeg synes, der er kommet rigtig mange spændende input fra erhvervslivet. Det handler jo om at kigge i krystalkuglen og se, hvordan vi kan komme de grønne omstilling i møde, og her pegede eksempelvis Dansk Erhverv på, hvordan digitalisering og kunstig intelligens kan skabe et sundere, mere effektivt men også grønnere samfund. Det er der rigtig meget perspektiv i,” sagde Morten Messerschmidt, og fortsatte:

“Der er også landbruget, der nævner kommende teknologier, hvor man kan producere de samme mængder af godt kvalitetskød som idag, men på grønnere måder. Det vi der være et enormt eksport-potentiale i,” sagde Morten Messerschmidt til ditOverblik efter konferencen.

Et andet perspektiv med kæmpe potentiale blev nævnt af Dansk Energi: Det handlede om at tage CO2 ud af røgen fra kraftvarmeværker og omdanne den til CO2-neutralt brændstof. En teknologi som et forskerteam fra Danmarks Tekniske Universitet og Stanford arbejder med.

”Sådan et projekt er der rigtig meget musik i. Så vi har mappen fyldt med gode ideer, når ministeren indkalder til forhandlinger,” siger Morten Messerschmidt.

Klimadirektør Niels Peter Nørring, Landbrug & Fødevarer, taler på DF’s klimakonference på Christiansborg.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Dansk Energi: Vi har brug for afklaring

Men det haster. Ikke kun på grund af klimaforandringerne, men fordi erhvervslivet har brug for at vide, hvilke rammer de skal arbejde med, når klimalovens krav om 70 procents reduktion af klimagas-udledningen inden 2030 skal udrulles. Som direktør Lars Aagaard fra Dansk Energi sagde på konferencen:

”Det vil betyde rigtig meget, hvis I vil være med til at sige til regeringen, at vi har brug for en afklaring nu. Det er ikke noget, der kan vente til næste år eller næste år igen. Vi skal have en afklaring af den politiske ramme. En afklaring af, hvordan vi skal nå de 70 procent, så vi kan bygge en energisektor, der kan løse det energibehov, der vil være der i 2030,” sagde Lars Aagaard, som tilføjede at det ikke er flyskam, kødløse dage og mindre madspild, der kommer til at gøre den store forskel:

“Det er de store infrastrukturinvesteringer, der bliver afgørende. Hvis vi vil have et land, der bruger halvt så mange fossile brændsler, så skal der bruges dobbelt så meget strøm, og det kræver nogle investeringer i anlæg, der kan føre strøm frem til jer,” sagde han.

“Vi har brug for en afklaring nu. Det er ikke noget, der kan vente til næste år eller næste år igen”

Lars Aagaard, direktør, Dansk Energi
Morten Messerschmidt, Dansk Folkepartis klimaordfører, taler med direktør Lars Aagaard, Dansk Energi, inden konferencen går i gang. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Hvad venter regeringen på?

Morten Messerschmidt opfordrer regeringen til at hurtigst muligt at indkalde til forhandlinger:

”Erhvervslivet vil gerne have en afklaring. De vil bare gerne vide, hvilken vej vi skal gå. Derfor er vi politikere forpligtet til at give nogle svar, og det er vi klar til i Dansk Folkeparti. Men vi venter på regeringen, og det er jo lidt paradoksalt. For i valgkampen var global opvarmning nærmest noget, der skulle løses i går,” siger Morten Messerschmidt.

Han sagde tidligere på ugen i et interview med ditOverblik.dk, at klimapolitik for ham er en frihedskamp imod socialisme. Samme budskab gentog Morten Messerschmidt, da han afrundede konferencen, som havde samlet ca. 100 deltagere i Fællessalen på Christiansborg:

”Vi skal løfte hele klimadagsordenen ud af hænderne på Greta Thunberg, socialisterne og alle de andre reguleringsivrige veganere. Der er nogle lavthængende frugter, der kan plukkes, og det kan vi kun gøre, hvis vi politisk tør stille os et sted, hvor vi siger, at klimapolitik handler om vækst og arbejdspladser. Derfor handler det om at gøre tingene i “fællesskab med erhvervslivet”.

Vi skal løfte hele klimadagsordenen ud af hænderne på Greta Thunberg, socialisterne og alle de andre reguleringsivrige veganere,” sagde Morten Meserschmidt på torsdagens klimakonference, som DF stod bag. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix