S-ordfører: 3 milliarder kr. til tidligere pension er kun en start

0
2379
Den socialdemokratisk beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen i Debatten på DR2.

Socialdemokratiet vil ikke udpege de grupper, som partiet vil give ret til tidligere pensionering. Men torsdag aften i Debatten sagde den socialdemokratiske beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen, at de tre milliarder kroner, som partiet vil sætte af, kun er en start

Socialdemokratiet vil endnu ikke udpege de grupper, som efter partiets opfattelse skal have ret til at gå tidligere på pension på grund af nedslidning. Men partiets beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen siger nu åbent, at de tre milliarder kroner årligt, som Socialdemokratiet vil afsætte til den nye pensionsrettighed, slet ikke er nok til at alle, der ønsker det, kan gå tidligere på pension. Derfor vil ordningen på sigt blive dyrere. Det lod han forstå torsdag aften i Debatten på DR2.

”Selvfølgelig kan de ikke det. Det er det, vi skal kigge på. Men prøv at hør: Det her er en start. Hvis der skal mere til på et tidspunkt, så gør vi det,” sagde Leif Lahn Jensen.

Bemærkningen var en kommentar til Dansk Folkepartis finansordfører Rene Christensen, der i Debatten sagde at ”for tre milliarder kroner kan alle ikke gå tidligt på pension, selv om de er nedslidte”.

“Det er en start”

Leif Lahn Jensens udtalelse kom efter en længere debat, hvor han igen og igen afviste at udpege de grupper, som Socialdemokratiet vil give ret til tidlig pensionering. Og udtalelsen fra S-ordføreren udløste omgående højlydte kommentarer fra de øvrige paneldeltagere. Blandt andre Liberal Alliances Joachim B. Olsen, som i TV-indslaget kan høres sige at ”Arh, så kom det frem…”.

Leif Lahn Jensen fulgte derfor op:

”Prøv at hør… Når jeg siger det er en start, så er det fordi, vi siger: Der er tre milliarder kroner nu. Hvis vi så på sigt sammen med parterne finder ud af, at vi skal mere, så vil vi det. Men det her er en start. Vi kommer ikke til at bruge mere end 3 milliarder nu”.

Programmets vært Clement Kjersgaard stillede derpå følgende spørgsmål:

Må vi lige høre Leif Lahn. De tre milliarder er en start. Hvor dyrt kan det her blive?

Til det svarede Leif Lahn Jensen:

”Det har ikke noget med det at gøre. Lige nu har vi valgt at sige, at vi vil bruge tre milliarder kroner på den her rettighed for dem, der har været lang tid på arbejdsmarkedet, det vil sige over 40 år. Fordi det er supervigtigt”.

“Hvis vi så på sigt sammen med parterne finder ud af, at vi skal mere, så vil vi det. Men det her er en start”

Leif Lahn Jensen (S), beskæftigelsesordfører, i Debatten

DF: 3F’ere og FOA-medlemmer i første række

Og mere ville Leif Lahn Jensen ikke gå ind i diskussionen om hvor dyrt det socialdemokratiske valgudspil om tidlig pension, som blev præsenteret for to uger siden, reelt kan blive.

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl sagde onsdag i TV2-programmet Lippert, at medlemmer af fagforbundene FOA og 3F bør stå forrest i køen til tidlig pensionering, da det er de faggrupper, der bliver hurtigst fysisk nedslidte. I Debatten uddybede DFs finansordfører Rene Christensen:

”Det siger vi for at være ærlige. Det Socialdemokratiet gør, hvor de går ud og siger, at alle kan gå tidligere på pension og at det koster 3 milliarder kroner, det kan man ikke være bekendt. Det er valgflæsk”.

“S-formanden vil ikke afsløre sit trylletrick”

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen vil lige som sin ordfører heller ikke sætte faggrupper på. Torsdag var der de første forhandlinger i Beskæftigelsesministeriet om tidligere tilbagetrækning, og efter disse forhandlinger sagde S-formanden at hun “ikke havde behov for at sige hvem der ikke skal være med i denne ordning”:

“Det vigtigste for os er, at det bliver en ret til tidligere folkepension. Vi har peget på, at anciennitet kunne tælle, men vi har også kigget på brancher og kan se, at der er en sammenhæng mellem dem, som har arbejdet i mange år og dem, der typisk er i nedslidningstruede brancher,” sagde hun i følge DR.dk.

Politisk kommentator Søs Marie Serup, der er tidligere spindoktor for statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), forstår godt, at socialdemokraterne lurepasser med hensyn til at udpege, hvem der skal eller ikke skal have ret til tidlig pension.

”Socialdemokratiet spiller på det, jeg kalder ’konstruktiv uklarhed’. Folk får så meget at vide, at det vækker appetitten, men ikke så meget, at de finder ud af, at det er en fisk, de ikke kan lide. Lige nu har de den fordel, at alle tror de er med i det. Men det kan de under ingen omstændigheder være med de sølle tre milliarder, der er sat af. Mette Frederiksen er lidt i den rolle, hvor hun er tryllekunstneren, der bliver bedt om at afsløre sit trick. Hun har ingen interesse i at gøre det,” sagde Søs Marie Serup torsdag aften i Jyske Bank TVs Borgen Late Night.

“Mette Frederiksen er lidt i den rolle, hvor hun er tryllekunstneren, der bliver bedt om at afsløre sit trick. Hun har ingen interesse i at gøre det”

Søs Marie Serup, politisk kommentator, i Borgen Late Night

Debatten kan ses her.

Borgen Late Night med Henrik Qvortrup og Søs Marie Serup ses her: