EU-formands arrogance får konsekvenser

0
3404
Donald Tusk, formand for Ministerrådet, ved et pressemøde onsdasg i Bruxelles. Foto: Aris Oikonomou / AFP /Scanpix

Donald Tusks bemærkninger om, at fortalere for Brexit fortjener en særlig plads i Helvede, øger modviljen mod EU i brede kredse i Storbritannien

Den polske formand for Det Europæiske Råd har fået nyt navn. I de britiske medier bliver han nu ofte omtalt som Donald ‘special place in hell’ Tusk. Og det er ikke blot hans arrogante bemærkning – som stod i hans talepapir og senere på Twitter og dermed ikke kan afskrives som en smutter – som farver hele debatten i Storbritannien.

Britiske medier hæfter sig ved to ting – udover lige det med helvede. Dels at han som bindeled til de andre 27 EU-lande ikke synes villig til i det mindste at tale om de britiske ønsker og behov. Dels at han i stedet i klare vendinger har rost oppositionslederen Jeremy Corbyns ideer om Brexit, da han havde lejlighed til at tale med den britiske premierminister Theresa May i går.

Problemet med det sidste er, at selv modstandere af Brexit finder, at Corbyns plan reelt svarer til at blive i EU – bare uden indflydelse. Hans ideer om at opgive britisk selvstændighed i handelspolitik og i store dele af den økonomiske politik vækker mest af alt undren i den britiske politiske virkelighed.

 Ny styrke til Brexit

I det hele taget har EU’s modvilje mod briterne og deres behov for at afklare, hvor længe de kan risikere at hænge fast i EU’s regler, bragt ny styrke til dem, der ønsker et klart farvel til EU. Avisen The Sun skriver således nærmest med skadefryd om et muligt fransk nej til at forlade overgangsperioden.

“Dem, der smeder planer om at dræbe Brexit fik et afgørende tab i går, da Frankrig truede med at nedlægge veto mod enhver plan om at udskyde vores farvel til EU,” skriver avisen fredag.

Samtidig bruger avisen en bemærkning fra den tyske udenrigsminister, som han givet selv har troet var neutral, til at lange ud efter tyskernes rolle i Brexit-debatten. Heiko Maas har sagt, at han gerne selv så at briterne bare opgav Brexit. Som overskrift i The Sun bliver det til:

”Tyskland indrømmer, at det arbejder for at få Storbritannien til at opgive Brexit”.

Læs også: Tusk sviner Brexit fortalere