Tusk sviner Brexit fortalere

0
2225
Donald Tusk, formand for Ministerrådet, ved et pressemøde onsdasg i Bruxelles. Foto: Aris Oikonomou / AFP /Scanpix

Der er ”en særlig plads i Helvede” for dem, der talte for et britisk farvel til EU uden en plan. Sådan sviner formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, de britiske EU-modstandere dagen inden nye forhandlinger om Brexit

Dagen i morgen tegner til at blive ualmindelig vanskelig for den britiske premierminister Theresa May – selv sammenlignet med de seneste to måneder uafbrudte opgør om Brexit. Hun starter dagen i Bruxelles med at mødes med EU-kommissionens joviale, men slingrende formand Jean-Claude Juncker. Efter møder med fremtrædende politikere fra Europa Parlamentet – der også er imod Brexit – skal hun så mødes med Tusk.

Donald Tusk er som formand for Ministerrådet den mand, der skal samle de andre 27 EU-lande, hvis man vil et ny kompromis om Brexit. Men igen i dag afviste han, at nye forhandlinger kan komme på tale. Og så langede han ud efter briterne:

”Jeg har tænkt på hvordan det særlige sted i Helvede ser ud for folk der talte for Brexit uden at have så meget som en skitse til en plan for at omsætte det til virkelighed,” lød det i dag fra den tidligere polske regeringschef. Tusk havde i det hele taget de store ord fremme.

”Der er ikke plads til spekulationer på det her område. EU er først og fremmest et fredsprojekt, og vi vil ikke gamble med freden,” siger han.

May på tilbagetog

Den britiske regeringsleder er selv i gang med at tale muligheden for et kompromis ned. Tirsdag var hun i Nordirland og gjorde det klart, at den britiske regering vil gøre alt for at undgå en egentlig grænse gennem den irske ø. Omvendt talte hun udenom, når talen faldt på en ny aftale om Brexit.

Både medier og politikere ser hendes forsigtige udtalelser om en ”afklaring” af de særlige problemer med en hård grænse som en indrømmelse til EU. Hun er ifølge mange i gang med at opgive kravet om en grænse for, hvor længe en overgangsperiode kan vare. I stedet synes hun at kunne være tilfreds med en hensigtserklæring, der lægger op til en grænse, men som ikke har

Det skift vakte næsten lige så stor modvilje i britisk politik som de arrogante udtalelser fra Donald Tusk. Efter en heftig debat i det britiske parlament i dag foreslog de britiske socialdemokrater i øvrigt for første gang formelt, at man skal udskyde Brexit.