Rene Christensen (DF) om kommuneaftale: Hvor blev S-løfter om mere velfærd af?

0
3374
Finansminister Nicolai Wammen til pressemøde efter forhandlinger om kommunernes økonomi for 2020 i Finansministeriet. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Aftalen mellem regeringen og kommunerne om næste års økonomi giver 1,7 mia. kroner ekstra til kommunerne. Det er kun nok til at sikre status quo. “Mange vælgere vil blive skuffede” spår DFs finansordfører

Der bliver mange skuffede socialdemokratiske vælgere, når dagens aftale om kommunernes økonomi for 2020 skal rulles ud.

Det spår Dansk Folkepartis finansordfører Rene Christensen, efter at regeringen og Kommunernes Landsforening fredag præsenterede den årlige økonomiaftale.

Ifølge aftalen får kommunerne næste år et samlet løft på 2,2 milliarder kroner. Men de 0,5 mia. kroner er ikke ”nye” penge. De stammer fra afskaffelsen af det kommunale moderniserings- og effektiviseringsprogram, som hvert år har fjernet 0,5 milliarder kroner fra kommunerne. Derfor er der reelt kun tale om ekstra 1,7 mia. kroner.

”Det er en stigning på 0,65 procent, der lige knap er nok til at finansiere den demografiske udvikling. Man vil altså lige kunne opretholde status quo i forhold til børnepasning, skoler, ældre osv. Så det velfærdsløft, Socialdemokratiet lovede i valgkampen, det får man ikke. Jeg tror, at der vil være mange ældre, pårørende til ældre og børnefamilier, som har stemt på Socialdemokratiet, fordi de troede på valgløfterne, som nu vil sige ’var det virkelig det, min stemme gik til’,” siger Rene Christensen.

“Det velfærdsløft, Socialdemokratiet lovede i valgkampen, det får man ikke”

Rene Christensen, finansordfører, DF
KL næstformand Martin Damm (V), KL formand Jacob Bundsgaard (S), finansminister Nicolai Wammen, social- og indenrigsminister Astrid Krag og Sundhed- og ældreminister Magnus Heunicke til pressemøde efter forhandlingerne om kommunernes økonomi for 2020. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Kunne have indfriet valgløfter

Han undrer sig over, at der ikke er flere penge i kommuneaftalen. For Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har tradition for at stemme for aftalen, uanset indholdet. Derfor havde den nye S-regering nærmest frie hænder til at forhandle en aftale hjem, der kunne have løftet velfærden.

”Finansministeren har haft det stærkest mulige forhandlingsmandat. Der var en unik chance for, at Socialdemokratiet kunne gøre det, de lovede i valgkampen. Men det valgte de ikke at gøre. Det undrer mig virkelig,” siger Rene Christensen

Et af KLs bestyrelsesmedlemmer, den konservative borgmester Michael Ziegler fra Høje Taastrup, har valgt ikke at stemme for aftalen. Han skriver i et opslag på Twitter, at uændret velfærd ville have kostet ekstra 3 mia. kroner. Derfor giver de 1,7 mia. kroner reelt et dyk i velfærden, mener han.

Høje-Taastrups borgmester Michael Ziegler (K) på Twitter.

Rene Christensen er enig i, at der vil være områder, som kommer til at lide under denne aftale, selv om den på papiret sikrer status quo.

”Der mangler et løft på ældreområdet, fordi der kommer flere ældre og vi får flere ældre med demens, som kræver mere pleje. Og på børne og ungeområdet der er rigtig mange kommuner, der er presset på normal-området, fordi det specialiserede område kræver mere og mere. Denne aftale betyder også, at vi ikke får et Danmark i balance. For der er kommuner, som stadig halter efter.,” siger Rene Christensen.

Dansk Folkepartis finansordfører Rene Christensen. Foto: Steen Brogaard

Finansminister: Økonomien er stram i 2020

Finansminister Nicolai Wammen forklarer den ”billige aftale” med, at økonomien vil være stram i 2020. Han henviser til, at regeringens såkaldte kasseeftersyn har afsløret, at der ubetalte regninger for 3,5 mia. kroner på statens budget. Regninger, der stammer fra den tidligere regering.

”Det her er det første, men også et meget vigtigt skridt i retning af at passe bedre på vores velfærd end den regering, som sad før os. Men jeg er også nødt til at sige, at vi ikke på et år kan rette op på alle de ting, som gik i den forkerte retning i den regering, som sad før os,” siger finansministeren til netmediet NB-Økonomi.

“Overdriver kasseeftersyn”

Rene Christensen giver ikke meget for henvisningen til de manglende 3,5 milliarder kroner.

”De 2,9 mia. kroner fra kasseeftersynet stammer fra aftaler, som Socialdemokratiet selv er med i. Så det burde ikke have været nyt for regeringen,” siger Rene Christensen.