Kommuner fortsætter med at tilbyde flygtninge permanente boliger, selv om det skulle afskaffes med paradigmeskiftet. Dansk Folkepartis udlændingeordfører Pia Kjærsgaard vil have udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) til at sikre, at kommunerne lever op til lovens hensigt
Selv om et flertal i Folketinget har besluttet, at flygtninge ikke længere har retskrav på en permanent bolig, så fortsætter flere kommuner med at tilbyde flygtninge permanente boliger. Alene i Hovedstadsområdet er der mindst syv kommuner, som stadig tilbyder permanente boliger, hhv. Hillerød, Gladsaxe, Køge, Helsingør Egedal, Fredensborg og
Frederiksberg.
Det får nu Dansk Folkepartis udlændingeordfører Pia Kjærsgaard til at stille spørgsmål til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S). Pia Kjærsgaard vil have ministeren til at redegøre for, om kommunerne overholder loven, og hun vil vide, hvad ministeren vil gøre for at standse de kommuner, som fortsat tilbyder permanente boliger.
“Kommunerne skal rette sig efter det vi vedtager i Folketinget. Det her er en del af paradigmeskiftet, eller hjemsendelsespolitikken, som jeg foretrækker at kalde den. Det handler om, at flygtninge er flygtninge, de skal kun være her midlertidigt, og derfor skal de ikke tilbydes permanente boliger, for så får det karakter af, at det skal vare for evigt,” siger Pia Kjærsgaard.
Der står i loven, at flygtninge ikke længere har retskrav på en permanent bolig. Men dermed er det vel ikke forbudt for kommunerne at tilbyde det?
“Der er nok en kattelem i den formulering, og det er irriterende. Men det ændrer for mig at se ikke ved, hvad der er hensigten med loven, og det ved kommunerne også godt. Men hvis der er brug for en skærpelse af loven, så alle kommuner følger den, så må vi lave den,” siger Pia Kjærsgaard.
Forventer minister bakker op om lovændring, hvis nødvendigt
Socialdemokratiet støttede paradigmeskiftet, så Pia Kjærsgaard forventer at ministeren vil være med til en skærpelse af loven, hvis det er nødvendigt.
“I første omgang skal vi have ministeriet til at samle et overblik over kommunernes praksis på området. Hvis det viser sig, at kommuner fifler, fordi der er en kattelem, så må vi lave en ændring. Det forventer jeg, at Socialdemokratiet bakker op om”.
Pia Kjærsgaard opfordrer Dansk Folkepartis byrådsmedlemmer til at være meget opmærksomme på, om deres kommune lever op til lovens hensigt.
“Det er klart at der er kommuner, hvor der er politiske flertal, som er modstandere af hjemsendelsespolitikken. Derfor må Dansk Folkeparti være meget påpasselige med at sikre at deres kommune lever op til loven,” siger Pia Kjærsgaard.
Læs også: Trods paradigmeskiftet: Kommuner tilbyder stadig flygtninge permanente boliger