Udrejsecenter på Langeland skulle hurtigt på plads. Derfor blev det købt til markant overpris

0
1953
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i et samråd i efteråret om købet af Holmegaard. Fra Folketings-TV

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) fortalte i et samråd i denne uge, at købet af et udrejsecenter på Langeland skulle gå stærkt. Derfor blev det købt i en hurtig handel til 13,5 mio. kr. Regeringen havde ellers fået vurderet stedet til 10,5 mio. kr.

Det skulle gå stærkt, da Udlændingestyrelsen i midten af maj købte den nedslidte herregård Holmegaard på Sydlangeland for at bruge den til et nyt udrejsecenter for udvisningsdømte kriminelle udlændinge.

Statsminister Mette Frederiksen (S) havde sagt i Folketinget, at regeringen ville have beslutningen om det nye udrejsecenter klar i denne folketingssamling. Dét opfattede udlændinge – og integrationsminister Mattias Tesfaye som inden sommerferien.

“Jeg er blevet belært af nogle kloge hoveder om, at samlingen i princippet varer indtil første tirsdag i oktober, men jeg tror de fleste var enige om, at med denne samling forstår man nok inden sommerferien. Det var i hvert fald dét, der var min egen tidshorisont”.

Det sagde Mattias Tesfaye, da han tidligere på ugen var i et samråd med Udlændinge- og Integrationsudvalget om købet af Holmegaard. Det var Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl, der havde indkaldt til samrådet.

Flere millioner dyrere end vurdering

Derfor skulle handlen hurtigt på plads, og derfor endte Udlændingestyrelsen sandsynligvis med at give en pris, der var langt over markedsprisen.

Erhvervsejendomsmæglerfirmaet Nordicals havde en måned forinden overfor Kammeradvokaten vurderet Holmegaard til 10,5 millioner kroner. Et andet firma, Newsec, havde beregnet prisen til 5,35 mio. kroner på baggrund af den offentlige vurdering. To år tidligere havde ejerne, et ægtepar fra Nordsjælland, tilbudt Holmegaard til Udlændingestyrelsen for 8,5 mio. kroner .

Men da Udlændingestyrelsen igen viste interesse for Holmegaard i foråret 2021, krævede ejerne 14 millioner kroner, og det endte med, at staten betalte 13,5 millioner kroner. Det skete i en handel, der gik så stærkt, at der ikke var tid til at lave en egentlig håndværksmæssig og byggeteknisk besigtigelse af de nedslidte bygninger.

“Sælger må gå rundt i sommerlandet og lede efter, hvor der ligger en champagnebutik,” som DFs formand Kristian Thulesen Dahl siger til Jyllands-Posten.

Minister: Vi har ikke ødslet med borgernes penge

Holmegaard blev købt lørdag den 15. maj og fire dage senere – onsdag den 19. maj – holdt udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) et pressemøde, hvor han fortalte om det kommende udrejsecenter. Få dage senere blev planerne dog droppet igen. Det skete efter massiv politisk og folkelig modstand.

Mattias Tesfaye konstaterede på samrådet, at det ”selvfølgelig godt kan have betydning for prisen i opadgående retning”, hvis regeringen og myndighederne udviser stor interesse for at købe en ejendom. Men ministeren synes ikke, at der er lavet en dårlig handel, og han mener, at Holmegaard kunne være blevet endnu dyrere, hvis handlen var trukket ud.

”Jeg mener ikke, man kan konkludere, at borgernes penge er ødslet væk. Det var efter vores vurdering den mindst dårlige løsning. Lad mig igen minde om, at løsningen er langt billigere end den tidligere regerings løsning med at etablere et udrejsecenter på øen Lindholm,” sagde Mattias Tesfaye i samrådet.

“Det var efter vores vurdering den mindst dårlige løsning”

Mattias Tesfaye, udlændinge- og integrationsminister, på samråd

Et tilfældigt sammenfald?

Ministeren afviste, at hastværket havde noget at gøre med, at regeringen i de samme dage var involveret i en anden sag, der gav statsminister Mette Frederiksen og regeringen dårlig mediomtale. Nemlig regeringens kovending i sagen om hjemtagelse af IS-kvinderne og deres børn fra de syriske lejre.

Flere luftede på samrådet den mistanke, at regeringen havde spekuleret i, at man med købet af et nyt udrejsecenter kunne vise handlekraft og dermed flytte fokus fra IS-kvinderne. Beslutningen om at hente IS-kvinderne til Danmark blev nemlig meldt ud tirsdag den 18. maj – dagen før købet af det nye udrejsecenter blev offentliggjort. Men Mattias Tesfaye afviste, at der var nogen sammenhæng mellem de to sager.

“Man kan jo ikke fjerne opmærksomheden om en beslutning om de børn og deres mødre fra Syrien. Det tror jeg simpelthen ikke på. Sådan fungerer den politiske offentlighed ikke. Blev handlen indgået tidligere, fordi den anden beslutning også blev truffet? Til det kan jeg sige nej. Jeg havde et ønske om, at den her handel skulle indgås inden sommerferien, uanset den anden beslutning,” sagde Mattias Tesfaye.

Kristian Thulesen Dahl på mandagens samråd. Fra Folketings-TV

Skal kulegraves af Rigsrevisionen

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl har opfordret til, at Rigsrevisionen skal kulegrave købet af Holmegaard. Det ønske tilsluttede Mattias Tesfaye sig på samrådet, og dét udtrykte Kristian Thulesen Dahl tilfredshed med.

Til gengæld mener DF-formanden ikke, at Mattias Tesfaye på samrådet formåede fjerne mistanken om, at der er er en sammenhæng mellem den hurtige handel og ønsket om at fjerne opmærksomheden fra sagen om IS-kvinderne.

“Jeg synes ikke, at ministeren har løftet bevisbyrden og fået afkræftet vores formodning om, at der var et eller andet dér. Derfor er jeg også glad for, at ministeren byder Rigsrevisionen velkommen, og jeg håber, at den vil få adgang til alt materiale, også kommunikationen mellem ministeriet og statsministeriet,” sagde Kristian Thulesen Dahl.

DF-formanden spurgte flere gange på samrådet, om statsminister Mette Frederiksen pressede på for en hurtig handel, så udrejsecentret kunne præsenteres den 19. maj. Mattias Tesfaye nøjedes på samrådet med at sige, at sagen selvfølgelig havde været drøftet i regeringen, men at det alene var hans beslutning, at det skulle ligge på Langeland.

Hele samrådet kan ses her

Læs også:

DF: Rigsrevisionen skal kulegrave regeringens køb af skrottet udrejsecenter

Udlændingestyrelsen solgte tre asylcentre til rabatpris – og købte så center på Langeland til overpris