Østrig: 13-årige Leonie blev voldtaget og myrdet. Morderen var dømt tre gange til udvisning

0
3614
Arkivfoto

Weekendens brutale mord på den 13-årige Leonie virker dobbelt meningsløst, for den hovedmistænkte var flere gange dømt til udvisning

Leonie W. døde i weekenden blot en halv kilometer fra sine forældres hus i udkanten af Wien. Østrigsk politi går ud fra at der var mindst fire afghanske mænd til stede, der havde bedøvet hende og voldtaget hende inden selve mordet. Tre af dem er taget til fange, mens den fjerde er efterlyst i hele Europa.

Mændene efterlod hendes lig op ad et træ i nabolaget, før de gik hver deres veje. Den hovedmistænkte pralede efter mordet på sociale medier med, at det havde været en vild nat. Da han selv blev arresteret, sad hans yngre kammerat og medskyldige lidt derfra og spiste en pizza.

En brutal historie, der bliver værre af at myndighederne kunne have forhindret det. De mistænkte er kendte for vold, narko og anden grov kriminalitet. Den hovedmistænkte er ifølge østrigske medier tre gange blevet dømt til udvisning.

Der er flere grunde til at østrigerne ikke har smidt ham og hans slags ud. Dels langsommelig sagsbehandling – dels det at østrigerne tror på, at mændene er så unge, som de selv siger. Den hovedmistænkte er angiveligt kun 18 år, mens hans kammerat siger, at han kun er 16 år.

Den myrdede 13-årige Leonies forældre forstår ikke, at deres datteres mordere stadig er i landet, siger de i interview med østrigske medier.

Fortvivlet mor

Pigens mor har talt med det østrigske medie Heute om timerne og dagene efter drabet på Leonie. Hun fortæller om en meget selvstændig datter, der tre gange løb hjemmefra. Men også en pige som var elsket og kærlig.

Det sidste hun hørte fra pigen, var en besked fredag aften om at hun var sent på den i forhold til sin aftale med forældrene. Dagen efter hørte hun så fra en bekendt til pigen, at han havde set hende sammen med en udlænding midt om natten. Siden så hun billederne i TV og genkendte sin datter på hendes særlige øjenfarve og hendes tøj.

Da politiet kom for at tale med hende, havde de fotos med fra mordstedet. Dem måtte Leonies mor bede hendes to ældre søskende om at se. Dermed var identifikationen på plads.

Familien vil lade pigen kremere i en hvid kiste med røde roser – de østrigske farver. Urnen skal stå hjemme hos forældrene, så Leonie stadig kan beholde sin plads i familien.

Kritik mod myndighederne

Dag for dag stiger kritikken mod myndighederne, der ikke blot undlod at få den hovedansvarlige sendt hjem. Særligt den myndighed, der skulle have holdt øje med den unge mand og som med østrigsk sans for forkortelser blot hedder MA11, har svigtet. Man gav ham en lejlighed, hvor han holdt vilde fester og som var centrum for hans kriminelle handlinger, uden at tjekke op på ham.

Lige inden mordet skulle MA11 have holdt opsyn med ham. Men i stedet for at køre forbi på et uanmeldt besøg, nøjedes man med at ringe til ham og høre, hvordan det gik. Og ledelsen af MA11 mener, at man gjorde det rigtige.

Normalt i den slags sager vil en pressemedarbejder forklare ledelsen, at det er tid til at lægge sig fladt ned og bare sige undskyld for at man ikke har levet op til sit ansvar. Men her går myndigheden i stedet ud og forklarer, at man egentlig har gjort det godt. I en pressemeddelelse skriver man at formen for tilsyn fastlægges individuelt efter det, man kalder faglige kriterier:

”Opsynet sker altid på forskellig vis. I reglen er en blanding af forskellige former for kontakt meningsfuld og effektiv.”

I pressemeddelelsen beskriver man så videre, hvilke former for kontakt, der kan være tale om. Alt sammen venlig hjælp og ingen kontrol. Man sender en sms, hjælper migranten med kontakt til myndigheder eller tager sammen til fritidsaktiviteter.

En del af forklaringen på myndighedernes svigt er, at forbrydelserne skete i det største og rødeste forbundsland i Østrig, nemlig regionen omkring Wien. Her har man en langt mere forstående holdning til landets mange migranter – i modsætning til de otte andre forbundslande, hvor man i højere grad er på linje med landets borgerlige regering.

Kilder: Krone, Heute, Merkur, Bild