Blixt raser over ny hastelov: “Danmark ligner mere og mere et kommunistisk styre”

0
5566
DFs sundhedsordfører Liselott Blixt (DF) på vej til et samråd i Folketinget forleden. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

DFs sundhedsordfører Liselott Blixt er vred over et ændringsforslag til en ny hastelov, som regeringen har sendt til Folketinget med kort varsel. “Vi føler os bondefanget,” siger Blixt til Berlingske om forslaget, som vil give styrelse adgang til hemmelige telefonnumre

“Det er fuldstændigt uacceptabelt, at regeringen forsøger at snige det her ind i 11. time. Danmark ligner mere og mere et kommunistisk styre med overvågning og vidtgående beføjelser til myndighederne”.

Sådan siger Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt onsdag til Berlingske.
Anledningen er en ny hastelov, som Folketinget skal behandle torsdag, og som har fået flere sundhedspolitikere helt op i det røde felt. Med få dages varsel har de nemlig modtaget et ændringsforslag til loven, som vil give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til telefonnumre fra danskere, som har hemmeligt nummer.

Sagen kort i følge Berlingske:

Hasteloven skal gøre det muligt for coronasmittede danskere at lade sig frivilligt isolere på en facilitet, som kommunen stiller til rådighed, hvis borgeren ikke kan isoleres i eget hjem. Men med ændringsforslaget får myndighederne en ekstra beføjelse: Styrelsen for Patientsikkerhed skal kunne indhente nummeroplysninger fra 118-registret, herunder numre på borgere, som har hemmeligt nummer. Det skal ske for at “sikre en optimal og proaktiv smitteopsporingsindsats”, som det hedder.

Myndighederne har i forvejen kendskab til, hvilke personer der er testet positive for covid-19. Med den nye beføjelse, vil styrelsen ikke bare kunne kontakte smittede personer med hemmeligt nummer. Styrelsen får også grønt lys til at indhente nummeroplysninger på de smittedes nære kontakter, også selv om disse har hemmeligt nummer.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) på vej til et samråd om COVID-19 tirsdag. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

“Hastes ind ad bagdøren”

“Regeringen forsøger igen at haste noget igennem ad bagdøren, som vi ikke kan nå at sætte os tilstrækkeligt ind i, og som ikke kan nå at komme i høring og blive diskuteret nærmere. Forslaget viser endnu engang, at regeringen forsøger at lave en indgriben i den personlige frihed. Vi føler os bondefanget, fordi regeringen forsøger at sende noget ind i loven, som griber ind i danskernes privatliv uden en egentlig diskussion af forslaget,” siger Liselott Blixt til Berlingske.

Venstres Martin Gertsen er også kritisk, men den socialdemokratiske sundhedordfører Rasmus Horn Langhoff kalder sammenligningen med kommunisme for “historieløs” og han forsvarer hasteloven med, at det er nødvendigt for at begrænse smitten.

Læs mere i Berlingske her (Kræver abonnement)