Polen gør klar til titusinder af flygtninge

0
1213
Beboere i byen Schastia i den ukrainske udbryderrepublik Lugansk, som formelt nu er anerkendt som selvstændige republikker af Rusland, hvilket baner vejen for russiske tropper. Foto: Aris Messinis / AFP

Mens kampene tager til i Ukraine, søger mange mod vest. Polen med sin 535 kilometer lange grænse til Ukraine kommer til at tage imod de fleste

Polen er allerede hjem for op mod to millioner mennesker fra Ukraine og mange af dem kom, da russerne annekterede Krim i 2014 og drev det store ukrainske mindretal væk. Andre er fulgt efter og lever ofte uden papirer og af tilfældige jobs. Det store pres er en af grundene til at den polske regering har afvist EU’s krav om at tage imod endnu flere migranter.

Men de mange ukrainere i landet kan blive redningen for den polske stat, hvis der for alvor kommer ukrainere på vej væk fra kampene. Landets indenrigsminister har tidligere sagt, at man er velforberedt og kan tage imod helt op mod en million fordrevne.  Det har udenlandske journalister haft svært ved at få bekræftet, for selv med militærets hjælp er det ikke muligt at få øje på faciliteter til en million mennesker.

Her satser polakkerne på, at de ukrainere, der allerede er i Polen, åbner deres døre. Flere lokale ledere, der er blevet interviewet af udenlandske journalister, medgiver, at der er mangel på boliger til polakkerne selv.

Satellitbilleder viser russiske tropper nær Mozyr i det sydlige Hviderusland, nord for grænsen til Ukraine. Foto: Maxar Technologies / AFP

Sove i sikkerhed

Indtil tirsdag havde der været relativt roligt ved grænseovergangene. Med russiske soldater på ukrainsk jord forventer polske medier at det vil ændre sig. Flere skriver om en flygtningestrøm som i halvfemserne under krigene på Balkan.

Faktisk er amerikanske diplomater blandt de første, der har søgt tilflugt i Polen. Det amerikanske udenrigsministerium har i forvejen flyttet ambassaden fra Kiev til Lviv godt halvfjerds kilometer fra grænsen til Polen. Og de ansatte på ambassaden får nu lov til at sove i fred på den polske side grænsen.

Kilder: ABC, DW, FT, Spiegel, Wyborsca