Pia Kjærsgaard besøgte plejehjem: “En times rengøring hver 3. uge er simpelthen ikke godt nok”

0
4720
Pia Kjærsgaard besøgte i september Dalby Plejecenter på Sydsjælland. En ny dokumentar fra plejehjemmet Nørremarken i Køge har rystet hende. Foto: Steen Trolle

Pia Kjærsgaard besøgte Dalby Plejecenter, som forleden havnede i Ekstra Bladet, fordi der var møgbeskidt hos en beboer. Nu har familien købt ekstra privat rengøring, men det burde ikke være nødvendigt, mener Pia Kjærsgaard

Pia Kjærsgaard er glad men også kritisk, da hun efter en lille times besøg forlader Dalby Plejecenter i Faxe Kommune på Midtsjælland.

Glad fordi hun har besøgt Flemming Sørensen, hvis søn forleden klagede sin nød til Ekstra Bladet, fordi der ikke blev gjort ordentlig rent hos hans far på plejecentret. Nu er der strammet op, og familien har samtidig valgt at tilkøbe privat rengøring, så der er rent og pænt.

Men Pia Kjærsgaard er også kritisk. For under besøget kom det frem, at Faxe Kommune har afsat én times rengøring hver tredje uge på kommunens plejecentre. Det er minimumsstandarden, så man kan godt få mere, hvis der er behov. Men det er ikke godt nok, mener Pia Kjærsgaard.

”En times rengøring hver tredje uge – det går simpelt hen ikke. Jeg ved godt, at man så kan blive visiteret til mere, men det er standarden, og det er simpelthen ikke godt nok. Der skal være en meget mere individuel vurdering,” siger Pia Kjærsgaard, der er social- og ældreordfører for Dansk Folkeparti.

”En times rengøring hver tredje uge – det går simpelt hen ikke”

”Enkeltstående sag”

67-årige Flemming Sørensen har en hjerneskade og har behov for mere rengøring end den ene time hver tredje uge. Det blev med al tydelighed dokumenteret på de videooptagelser, som hans søn sendte til Ekstra Bladet i frustration. Her så man sorte pletter på væggene, snavs, skidt og sågar mug på kaffekoppen.

Se Ekstra Bladet: Rystende forhold på plejecenter: – Vi føler os magtesløse

Denne onsdag i september, hvor Pia Kjærsgaard besøger Dalby Plejecenter, er der pænt og rent. Centerchef Morten Just fortæller, at sagen med Flemming er enkeltstående – han mindes ikke at have fået klager over Dalby Plejecenter. Plejehjemsleder Anne Holger Christensen forklarer over en kop kaffe med Pia Kjærsgaard og den lokale presse, at hun har taget flere tiltag for at forbedre rengøringen, siden hun tiltrådte som leder 1. marts 2022.

”Jeg har aldrig oplevet en stue, der er blevet efterladt på den måde,” siger hun.

Pia Kjærsgaard og udvalgsformand Lars Folmann. Foto: Steen Trolle

Det skal være business class

Pia Kjærsgaard kan omvendt fortælle, at hun har hørt fra andre pårørende, der heller ikke er tilfredse, siden Ekstra Bladet skrev at ”Pia K. raser over kritisable forhold”. DF-politikeren har dog, understreger hun, også hørt fra folk, der er meget tilfredse.

”Jeg er her ikke for anklage nogen. Men jeg bliver bare så indigneret, når ældre ikke får den pleje de skal have. Det berører mig meget. Det skal, undskyld mig, være business class,” siger Pia Kjærsgaard over kaffen.

“Jeg bliver bare så indigneret, når ældre ikke får den pleje de skal have”

Plejehjemsleder Anne Holger Christensen er enig.

”Det skal da være i orden. Det er også det, jeg står for. Jeg er her kun af en eneste årsag. Det er at yde en ordentlig ledelse og en ordentlig pleje,” siger Anne Holger Christensen.

Se Ekstra Bladet: Pia K. raser over kritisable forhold: – Kørt helt af sporet

Urimeligt

Er det så business class nu? Det er i hvert fald bedre. Pia Kjærsgaard besøger Flemming Sørensen og hans datter Linda, og det ligner – heldigvis – ikke billederne fra Ekstra Bladet. Men Linda kan også fortælle, at familien nu har hyret privat rengøring for ca. 500 kroner om ugen.

Det burde ikke være nødvendigt, mener Pia Kjærsgaard:

”Jeg kan godt forstå de gør det, men jeg bryder mig ikke om det. Det kan ikke være rigtigt, at man skal bruge 400-500 kroner om ugen for at få gjort ordentlig rent hos sin far på et plejehjem. Det burde klares af det offentlige. Flemming er heldig, at han har en familie, der har råd til at betale. Men det er der mange, der ikke har,” siger Pia Kjærsgaard.

”Jeg kan godt forstå de gør det, men jeg bryder mig ikke om det”

Hvor er ældremilliarden?

Lars Folmann fra Dansk Folkeparti har været formand for senior- og sundhedsudvalget i Faxe Kommune siden 1. januar 2022. Han er først blevet bekendt med kommunens rengøringsstandarder for plejehjem i forbindelse med sagen om Flemming. Nu vil han drøfte med sit udvalg, om visiteringen til rengøring kan gøres bedre, så ældre med større behov også får den fornødne rengøring.

Lars Follmann har desuden en bøn til Folketinget. Han påpeger, at velfærds- og ældremilliarden, som på DFs initiativ blev afsat til kommunal ældrepleje under den forrige regering, nu bruges til alt muligt andet.

”De har kun været låst til ældreområdet i fire år. Derefter kastes pengene for løverne, og så har forvaltningerne haft incitamenter til at bruge dem alle mulige andre steder. De bør låses til ældreområdet”.

Den kritik er Pia Kjærsgaard enig i:

”Kommunerne må passe bedre på de mange penge, vi sender ud fra Folketinget. De må og skal være øremærket til området,” siger hun.