Peter Kofod: Helt vildt at en svensk socialist skal styre EUs migrationspolitik

0
3578
Europa-Parlamentets høringer med de kommende kommissærer er i gang i denne uge. Her er det den polske kandidat til landbrugskommissærposten, Janusz Wojciechowski, der svarer på spørgsmål. Foto: REUTERS/Yves Herman

Dansk Folkepartis medlem af Europa-Parlamentet Peter Kofod var stærkt kritisk, da han tirsdag var med til at interviewe Sveriges kandidat til EU-kommissær. Med god grund, mener han, for svenske Ylva Johansson står for den helt forkerte politik

Ylva Johansson er svensk socialdemokrat og tidligere medlem af Vänsterpartiet, der er Sveriges svar på Enhedslisten. Hun har bl.a. været beskæftigelses- og undervisningsminister i Sverige, og hun er stolt af den svenske migrations- og flygtningepolitik. Og så står den 55-årige svensker til at blive EUs nye kommissær for grænsekontrol og migration.

”Det er jo helt vildt,” siger Dansk Folkepartis medlem af Europa-Parlamentet Peter Kofod.

”Det viser jo, at EU-systemet er ude af stand til at lytte til europæernes bekymringer. Migration er topscorer over det, som europæerne bekymrer sig mest om ifølge undersøgelser. Og så går man fra en græker, der elsker åbne grænser og fordelingssystemer, til en svensk socialist, der mener, at man har håndteret migrationen i Sverige på en god måde”, siger Peter Kofod med henvisning til, at Ylva Johansson skal afløse grækeren Dimitris Avramopoulos. Det var ham, der forleden på et møde i EU-parlamentet kritiserede de lande, der har indført grænsekontrol, herunder Danmark.

Forfejlet svensk politik

Peter Kofod deltog tirsdag i en høring med Ylva Johansson i parlamentets LIBE-udvalg (Udvalget for Borgernes Rettigheder og Retlige og Indre Anliggender). Her var han et af de få medlemmer af udvalget, der var udvalgt til at stille spørgsmål til den svenske kommissær-kandidat. Peter Kofod havde 2 x 60 sekunder til rådighed, og han brugte dem bl.a. til at stille Ylva Johansson følgende spørgsmål:

”Vil du, hvis du bliver kommissær, forsøge at eksportere den forfejlede svenske rets-, asyl- og udlændingepolitik til resten af Europa?”.

Peter Kofod forklarer til ditOverblik, at udvalget på forhånd havde fået udleveret et Q&A-ark med spørgsmål/svar fra Ylva Johansson. Her svarer hun ifølge Peter Kofod, at hun er stolt af at have været med til at forme den svenske udlændingepolitik. Hvilket fik Peter Kofod til at sige til Ylva Johansson.

”Hendes svar viser efter min mening, at hun er den helt forkerte kandidat til det område. Jeg sagde til hende, at der efter min mening går en lige linje fra den forfejlede udlændingepolitik til en stribe dybe, seriøse problemer i Sverige, og jeg spurgte hende, om det er den politik hun vil videreføre i EU,” fortæller Peter Kofod.

DFs EU-parlamentariker Peter Kofod taler på årsmødet i Dansk Folkeparti. Foto: Carsten Lundager

Er stolt af Sveriges migrationspolitik

Ylva Johansson svarede at hun ”ikke deler vurderingen af situationen i Sverige” og at hun ”er stolt af, at Sverige har kunnet huse så mange mennesker under migrationskrisen”. Men hun understregede også, at hun ikke skal være svensk kommissær og føre svensk politik.

Derefter spurgte Peter Kofod hende, hvad hun mener om den danske grænsekontrol. Til det svarede hun, at “en tilbagevenden til et velfungerende Schengensamarbejde (med åbne grænser, red.) er af høj prioritet”.

”Man kan altså forvente, at vi får en kommissær, der før eller siden kommer til at angribe den danske grænsekontrol. Et ja til hende, vil være et ja til at underminere vores nationale grænser,” siger Peter Kofod.

“Vi får en kommissær, der før eller siden kommer til at angribe den danske grænsekontrol”

Peter Kofod (DF), medlem af Europa-Parlamentet

Peter Kofod: Danske EP-medlemmer bør stemme nej

Ylva Johansson og de øvrige nye kommissærer skal godkendes samlet af EU-parlamentet. Peter Kofod vil stemme nej, og han mener, at flere af hans danske kolleger bør gøre det samme.

”Både Venstre, Konservative og Socialdemokratiet bakkede i valgkampen op om den danske grænsekontrol, så jeg forventer da, at de stemmer nej til en kommission, hvor den ansvarlige kommissær vil modarbejde den danske grænsekontrol,” siger DFs EU-parlamentsmedlem.